L’equip del Servei de Classificació de la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima ha resolt en tercer grau la classificació de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. La presidenta sortirà de la presó aquest migdia i l'anirà a rebre la plana major del partit encapçalats per Oriol Junqueras i Pere Aragonès.

Forcadell era l'última de tots els presos polítics pendent de resolució ja que el centre penitenciari on està empresonada, Wad-Ras, estava en quarantena degut a un brot de coronavirus.

La resolució té en compte que, des de l’anterior proposta de tercer grau, ha complert mig any més de pena. Amb aquests sis mesos, ja ha superat la quarta part de la condemna i fa a l’entorn de tres anys que està a la presó. La resolució és el resultat d’una anàlisi individualitzada. No obstant això, igual que en el cas de la resta de presos de l’1 d’octubre, el Servei de Classificació considera que ha disposat de temps d’observació suficient per a la confirmació d’una evolució positiva. En aquest sentit, subratlla que Forcadell ha tingut accés al règim de vida en 100.2 i en tercer grau, sense incidents, amb ple compromís amb la tasca encomanada i amb una valoració positiva, tant per al procés de reinserció comunitari com per al manteniment del vincle familiar.

Carme Forcadell entrada wad ras tercer grau -Sergi Alcàzar

Forcadell tornant a Wad Ras després de la suspensió del tercer grau / Sergi Alcàzar

"No és un buidatge de sentència"

El Servei de Classificació també recorda que el tercer grau és una forma de compliment prevista per l’article 102.4 del RP, que en cap cas suposa cap buidatge de cap sentència. En relació amb això, afegeix que l’article 72.4 de la Llei orgànica general penitenciària (LOGP) impedeix que els serveis penitenciaris mantinguin cap intern en un grau inferior quan, per l’evolució del seu tractament, sigui mereixedor d’una progressió. 

El Servei de Classificació coincideix a destacar la participació en activitats de raonament, judici crític i resolució de conflictes; la màxima col·laboració, tant amb la resta d’internes com amb els professionals dels equipaments penitenciaris; així com l’absència d’incompliments judicials i d’expedients disciplinaris. La resolució també té en compte que existeix una xarxa social i familiar favorable per a la rehabilitació, junt amb un pronòstic de baix risc de reincidència.

És per tot això que, amb l’objectiu d’afavorir i consolidar l’itinerari de reinserció, el Servei de Classificació resol donar continuïtat al seu programa de tractament amb un règim de major autonomia. Des que la junta de tractament del Centre Penitenciari Dones va formular la seva proposta, l’equip del Servei de Classificació disposava d’un màxim de dos mesos per estudiar-la, amb el propòsit de garantir la coherència dels criteris del conjunt dels centres penitenciaris.

Els presos en campanya

La presidenta del Parlament és la darrera de tots els presos polítics que ha aconseguit aquest grau de semillibertat. Els seus companys, Oriol Junqueras, Raül Romeva, Dolors Bassa, Jordi Cuixart, Jordi Sànchez, Quim Forn, Jordi Turull i Josep Rull, van sortir aquest divendres de Lledoners i de Puig de les Basses.

La seva sortida de la presó va coincidir amb l'inici de la campanya electoral per a les eleccions del proper 14 de febrer i ha se'ls ja pogut veure participant en els mítings dels seus respectius partits. 

La Fiscalia recorrerà el tercer grau

El ministeri públic recorrerà la decisió de Justícia tot i que assumeix que aquests estaran en semillibertat durant la campanya electoral i per tant hi podran participar. La Conselleria de Justícia va ratificar aquest dijous el tercer grau penitenciari que fa dues setmanes les juntes de tractament van proposar per als líders independentistes empresonats per l’1-O.