La militància del PSOE ha avalat per àmplia majoria, un 87,13 %, els pactes d'investidura amb Sumar i altres formacions en la consulta en la qual han votat el 63,4 % dels militants, segons fonts del partit. Així, les bases socialistes, prop dels 172.600 inscrits, han validat els pactes d'investidura de Pedro Sánchez. Només un 11,93 % dels militants van votar en contra. Pel que fa al PSC el 85,4% de participants han ratificat els acords. “Dones suport a l’acord per formar un govern amb Sumar i aconseguir el suport d'altres formacions polítiques per arribar a la majoria necessària?”. Aquesta era la pregunta que els socialistes han fet a la seva militància per tenir carta blanca en les seves negociacions amb Junts per Catalunya i Esquerra Republicana, i mantenir Pedro Sánchez a la Moncloa. La pregunta camuflava l’amnistia eliminant-ne qualsevol referència, i evitava citar pactes amb l’independentisme, com ara l'acord entre els socialistes i ERC que s'ha anunciat aquest divendres. 

Suport a l'amnistia

Tot just fa una setmana que el president del govern espanyol en funcions i líder del PSOE, Pedro Sánchez, va fer públic el seu suport a l'amnistia, malgrat que va reconèixer que no entrava en els seus plans. En una compareixença al Comitè Federal del PSOE, Sánchez va reivindicar "fer de la necessitat, virtut", una afirmació que es podria llegir com a resposta a una pregunta de Carles Puigdemont que va fer als partits espanyols en la seva compareixença del 5 de setembre a Brussel·les. "Ni amb més de 2,3 milions de persones votant el referèndum d'independència de l'1 d'octubre no sembla que ho hagin de fer ara senzillament perquè necessiten el vot de 7 diputats. O sí? O realment poden fer de la necessitat, virtut?", va preguntar el president a l'exili el passat 5 de setembre a Brussel·les. 

En la compareixença, Sánchez també va anunciar la consulta a les seves bases, davant les mirades de dirigents socialistes. De fet, no tots els dirigents van mirar amb bona cara l'anunci de Sánchez, i és que els socialistes de Castella-la Manxa, liderats pel president Emiliano García-Page, no van aplaudir el discurs del president en funcions. La consulta ha durat una setmana i s'ha pogut votar de forma telemàtica, malgrat que durant el dia d'aquest dissabte 4 de novembre s'ha pogut fer de forma presencial en totes les seus del PSOE a l'Estat. Sánchez durant aquesta setmana ha demanat el vot favorable a la consulta i ha obtingut els suports de líders com l'expresident del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero; l'expresident del País Valencià, Ximo Puig; o l'expresident de la Generalitat, José Montilla. De fet, fins i tot Sánchez va enviar una carta a la militància socialista defensant l'amnistia: "És el camí correcte"

Una jornada de votacions a les seus socialistes

Un exemple ha estat el primer secretari del PSC, Salvador Illa, que ha pogut votar afirmativament aquest dissabte al matí des de la seu dels socialistes catalans. De fet, el cap de l'oposició al Parlament ha evitat pressionar a Junts per Catalunya, de qui depèn ara la investidura de Pedro Sánchez. "Donem temps al temps", deia Illa. L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, també ha volgut remarcar el seu vot positiu, així com que el passat 23 de juliol "es va dir no a la dreta i sí a un govern progressista". 

Un discurs que han seguit les bases del PSC, i és que cap dirigent socialista català s'ha mostrat reticent públicament a la consulta. Un exemple ha estat l'alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, qui ha dit "sí a la convivència, al retrobament i a la generositat", mentre que el batlle de Lleida, Felix Larrosa, també ha fet públic el seu suport a un "govern progressista". Els ministres catalans, Miquel Iceta i Raquel Sánchez, també hi han donat suport. Iceta ha volgut donar tres motius: "la continuïtat del govern de coalició progressista, no donar cap opció a un govern PP-VOX i seguir avançant en un camí de reconciliació i concòrdia". El president Montilla també ha volgut fer públic el seu vot favorable a la consulta dels socialistes a la seu de Cornellà, localitat on va ser alcalde.