El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha defensat aquest dissabte obertament una amnistia per aconseguir "el retrobament total" a Catalunya i superar d'aquesta manera el procés. "De la necessitat en fem virtut", ha assenyalat el líder socialista davant el Comitè Federal del PSOE per admetre, també, que si acaba exonerant independentistes serà a causa de l'aritmètica posterior a les generals del 23-J. I per la necessitat d'aconseguir el suport de Junts per Catalunya i Esquerra Republicana a la seva investidura. "No era el pla per aquest moment", ha dit, però ha assegurat que la seva intenció era "continuar amb futures mesures de gràcia" a Catalunya.

"En el nom d'Espanya, per l'interès d'Espanya, en defensa de la convivència entre espanyols, defenso avui l'amnistia, pels fets que van tenir lloc la dècada passada", ha exclamat el president del govern espanyol, en una intervenció en la qual ha donat per feta una llei que exoneri independentistes. "Es desprèn una raó d'oportunitat" dels resultats del 23-J, ha dit Pedro Sánchez, que ha tornat a situar els indults als presos polítics del 2021 com un conillet d'índies que va ser exitós. "Els indults van ser discutits, però ara són indiscutibles", ha assenyalat el líder socialista, a més d'afegir que aquella mesura "va ser un pas, però no la solució del problema". 

El discurs de Pedro Sánchez s'ha basat a situar l'amnistia com un pas més —natural— en la seva estratègia de desinflamació del conflicte polític entre Catalunya i Espanya. I ha volgut que quedés clar que aquesta mesura de gràcia ja estava dins del seu imaginari, amb l'excepció que la necessitat dels vots de Carles Puigdemont ha accelerat l'arribada d'aquest perdó en forma de llei. Ha carregat contra el PP per haver inflamat tant el conflicte polític l'any 2017, i ha aplaudit la seva pròpia política de "normalització". Per carregar el seu discurs d'arguments, també ha recordat l'èxit que està tenint el PSC en les diverses eleccions que s'han anat celebrant darrerament al país.

 

La pregunta del PSOE a la militància obvia l'amnistia

Pedro Sánchez ha fet aquestes declaracions just després que el PSOE fes pública la pregunta que pretén traslladar a les seves bases: “Dones suport a l’acord per formar un govern amb Sumar i aconseguir el suport d'altres formacions polítiques per arribar a la majoria necessària?”. Una pregunta que demana carta blanca en les seves negociacions amb Junts per Catalunya i Esquerra Republicana, i que camufla l’amnistia en els pactes que els socialistes tinguin amb la resta de formacions parlamentàries. La consulta durarà una setmana i podrà votar-se de forma telemàtica i també presencialment el pròxim dissabte 4 de novembre a totes les seus del PSOE de l'Estat.

Page es manté contrari a l'amnistia

La defensa per part de Pedro Sánchez de l'amnistia no compta amb el suport d'Emiliano García-Page. El president castellanomanxec no ha volgut entrar al fons de la constitucionalitat o inconstitucionalitat d'una llei d'amnistia. A la seva arribada aquest dissabte a la seu de Ferraz, ha declarat davant els periodistes que un perdó general a l'independentisme no obeeix els "principis" del PSOE. I que, per tant, el debat ha d'allunyar-se de si la mesura és legal o no. Ara bé, ha rebutjat frontalment que hi hagi transfuguisme de socialistes que tombin una investidura de Sánchez: "No es pot respondre a l'atropellament constitucional com el que representa Puigdemont amb un altre atropellament constitucional".

emiliano garcia page psoe
Emiliano García-Page, al Comitè Federal del PSOE / Foto: EFE

Ha estat l'únic baró socialista crític amb les intencions de Pedro Sánchez. El líder del PSC, Salvador Illa, ha expressat el seu total suport al president del govern espanyol, i l'expresident de la Generalitat Valenciana Ximo Puig ha declarat davant la premsa que confia que el líder socialista rebi tot el suport de la militància en la seva pregunta a les bases. També Adrián Barbón ha tancat files amb Pedro Sánchez. El baró asturià ha confiat que qualsevol llei que porti el segell del PSOE serà constitucional. 

Fonts del PSC expliquen que Salvador Illa, durant la seva intervenció al Comitè Federal, ha defensat l'amnistia perquè "és un sí a la convivència, al retrobament, a la generositat i a la Constitució". Ha reivindicat la mesura per continuar "normalitzant" la situació política a Catalunya i ha defensat també l'acord de coalició signat amb Sumar.