El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha evitat aquest dissabte pressionar Junts perquè tanqui ja un acord amb el PSOE que desbloquegi la investidura de Pedro Sánchez i ha expressat "respecte" als seus processos de decisió, encara que puguin dilatar el desenllaç de la negociació: "Donem temps al temps". Així ho ha manifestat en declaracions als mitjans recollides per Efe després de votar, des de la seu de l'agrupació local del PSC a la Roca del Vallès (Vallès Oriental), a la consulta interna que els socialistes catalans han organitzat per validar el procés negociador per assolir un acord per a la investidura de Pedro Sánchez.

Després que Junts hagi refredat les últimes hores les expectatives d'un acord imminent davant els esculls sorgits en la negociació de la llei d'amnistia, Illa ha receptat "màxima discreció i màxima prudència" perquè "les coses vagin bé". Després de valorar de forma "positiva" els acords ja segellats amb ERC i amb Sumar, Illa s'ha limitat a expressar el seu "respecte" cap a Junts, formació necessària per "articular un govern progressista", i ha mostrat la seva "confiança en els equips negociadors". "Confio que les coses arribin a bon port. A partir d'aquí, donarem temps al temps", ha recalcat Illa, que ha posat en relleu la "importància de tenir un govern progressista que articuli aquesta Espanya plural i diversa".

Així mateix, Illa s'ha mostrat "convençut" que la militància del seu partit "estarà a l'altura de les circumstàncies" en la votació interna per validar la negociació d'un acord d'investidura i "donar sortida" a uns resultats electorals del 23 de juliol que van ser "clars" a l'hora de "dir 'no' a un govern de dreta i ultradreta i dir 'sí' a un govern progressista". En aquest sentit, l’expresident del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, va participar divendres a l'acte "Vota Sí. Per un Govern Progressista i una Espanya Plural" celebrat a València, on va demanar a la militància del PSOE que voti un "sí, com una casa" en la consulta que estan fent sobre la conformació d'un govern a Espanya, i així donar suport el "mandat dels electors", que han subratllat que sabien que per formar govern "havíem de formar acords".

D’altra banda, i preguntat per la recent reactivació de causes judicials relacionades amb els CDR i amb Tsunami Democràtic, en plena negociació de l'amnistia, Salvador Illa ha expressat el seu “respecte a totes les decisions judicials”, ja que “Espanya és una democràcia madura i avançada”, però també ha demanat "respecte a les facultats que té el poder legislatiu".