L'expresident del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, que està mostrant el seu total suport a Pedro Sánchez, especialment des de l'inici de la campanya de les eleccions generals del 23-J, ha defensat que la llei d'amnistia —condició dels partits independentistes per donar suport a la investidura de Sánchez—, és "una convocatòria a la concòrdia". Zapatero ha instat el PP a secundar-la, com els socialistes "van donar suport sempre en temes d'Estat", sobretot en moments especialment complicats, com va ser la lluita contra el terrorisme d'ETA, quan formaven part de l'oposició. A més, ha reivindicat que des del PSOE "volem compartir un futur amb Catalunya", perquè considera que la democràcia espanyola és "una de les millors del món". 

Votar un "sí, com una casa"

Zapatero, que va participar aquest divendres a l'acte "Vota Sí. Per un Govern Progressista i una Espanya Plural" celebrat a València, va demanar a la militància del PSOE que voti un "sí, com una casa" en la consulta que estan fent sobre la conformació d'un govern a Espanya, i així donar suport el "mandat dels electors", qui ha subratllat que sabien que per formar govern "havíem de formar acords". En aquest sentit, ha apuntat que la democràcia "és generositat, és retrobament, és saber perdonar, tornar a parlar i iniciar-ho de nou", va reivindicar. 

L'expresident socialista va afirmar que els 178 diputats necessaris per tirar endavant la investidura i, també, la llei d'amnistia "no són triats pel maligne", sinó per "els ciutadans d'aquest país" i els qui "representen la sobirania en les Corts Generals". Amb aquestes paraules Zapatero pretenia treure ferro a les afirmacions que s'estan fent des de la dreta i l'extrema dreta que asseguren que aprovar la llei d'amnistia suposa "la fi d'Espanya i de la Constitució". Zapatero va criticar que "no els agrada que hi hagi un govern socialista. Abans era el sanxisme, ara és l'amnistia i, si no, seria allò de la seva tia. Però el que no accepten és que hi hagi un president socialista". "Per això hem de votar i donar suport al sí", va demanar. 

Defensa de la constitucionalitat de l'amnistia

En relació amb la llei d'amnistia, situada al centre de les negociacions entre PSOE i Junts, Zapatero ha reiterat que la llei d'amnistia "clar que va ser i és constitucional", per la qual cosa va animar a la dreta a recórrer-la, "com totes" les lleis. "Quan arribi pròxima campanya, ho recordarem i passarà de puntetes". 

Amb tot, va fer una crida a "culminar la tasca" iniciada el 23-J per renovar el govern de coalició, un executiu que "ha portat a Espanya al millor moment de la seva història". Zapatero va advertir que "farem que respectin el PSOE i els nostres militants". "Sempre diem que l'amnistia beneficiarà a tots", va afegir. Durant la seva intervenció, va instar el PP a "assumir la derrota", i va criticar que el PP "estigui parlant tot el dia" de la llei d'amnistia quan "no la coneixen". Un cop més, Zapatero va mostrar el seu suport incondicional a Pedro Sánchez afirmant que "mereix una doble confiança". De fet, va prometre que continuarà fent costat a Sánchez "amb la mateixa força" que durant la passada campanya electoral.