ERC ha tancat un acord amb el PSOE sobre el contingut de la llei d'amnistia, segons han anunciat aquest dimarts vespre ambdues formacions en un comunicat conjunt. El text de la llei no s'ha redactat encara perquè també s'ha de tancar un acord sobre el mateix amb Junts, han matitzat fonts socialistes. Així mateix, els dos partits han reconegut que avancen "decisivament" en el pacte per a la investidura de Pedro Sánchez i la legislatura. Tot, hores després que els socialistes s'hagin mostrat confiats a registrar la norma en els pròxims dies i investir Sánchez la setmana vinent. 

Segons el comunicat, aquesta tarda hi ha hagut una conversa telefònica entre el president del govern espanyol en funcions i el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que ha servit per desbloquejar "els darrers detalls de la futura llei d'amnistia". "Ambdues formacions consideren satisfetes les seves expectatives i satisfets els seus principis polítics sobre aquesta norma. La llei serà registrada properament al Congrés dels Diputats", han indicat —en la línia que havia expressat el PSOE hores abans.

Amnistia per Tsunami Democràtic?

Es desconeix encara oficialment quin serà el contingut de la llei, però la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha manifestat al matí que és important que l'amnistia sigui total i que inclogui el cas del Tsunami Democràtic. "Ningú hauria de quedar enrere", ha afegit. És a dir, que podria ser que la norma inclogui els represaliats per organitzar les mobilitzacions independentistes a Catalunya l'any 2019 —arran de la sentència del procés. Com hem dit, el comunicat apunta que ambdues parts estan "satisfetes" amb l'acord.

D'altra banda, Sánchez i Aragonès han delegat als seus respectius equips negociadors el tancament definitiu del possible acord entre ERC i el PSOE per a la investidura. Segons el comunicat conjunt, el pacte es podria tancar en "les pròximes hores" i "contindrà qüestions polítiques i econòmiques per desenvolupar durant la XV legislatura". "En finalitzar les converses, es comunicarà la data i el lloc de signatura de l'acord", ha conclòs el text.

Queden els "detalls" amb Junts

Després de la jura de la Constitució de la princesa Elionor, fonts socialistes han apuntat que preveuen registrar la llei d'amnistia en els pròxims dies i investir Sánchez la setmana vinent. La norma es registrarà abans del debat d'investidura, conjuntament amb Sumar, ERC, Junts, EH Bildu, el PNB i BNG. Ara només queden els "detalls" de la negociació amb el partit de Carles Puigdemont, després de la reunió de Santos Cerdán amb el president a l'exili aquest dilluns —que va evidenciar avenços en les negociacions.

El PSOE no ha aclarit com oficialitzarà l'acord ni si ho farà de manera conjunta o amb cadascun dels grups parlamentaris. Això sí, els socialistes no contemplen reblar el pacte amb una foto o trucada de Sánchez amb Puigdemont. De fet, han assegurat que això no ha estat mai "objecte de debat" amb Junts. Tampoc no han parlat de les cessions als independentistes catalans i només han assegurat que l'acord serà per a la legislatura per tal de donar continuïtat al govern de coalició amb Sumar. "Quan vegem el pacte, veurem en què cedim tots. No és qüestió de cedir, sinó de pactar. (...) Es tracta de fer possible la reconciliació entre Catalunya i Espanya", han afegit les fonts.

La investidura de Sánchez, la setmana vinent

Els socialistes també han indicat que és "lògic" que el registre de la llei es faci de manera conjunta, ja que hi ha "56 diputats" que han demanat l'amnistia als líders independentistes i el PSOE li dona suport. El que sembla clar és que el registre serà abans del debat d'investidura, que podria ser la setmana vinent al Congrés dels Diputats. "A partir de diumenge, qualsevol dia és bo", han apuntat. I és que la presidenta de la cambra, Francina Armengol, té la previsió d'anunciar la data aquesta setmana —coincidint amb la reunió de la Mesa de divendres. Això vol dir que hi hauria l'opció de convocar el ple els dies 8 i 9 de novembre. "És qüestió de dies", han afegit fonts de la Presidència del Congrés.

Com que dimarts 7 hi ha previst un ple al Senat i fins al 8 no arriben els Reis d'un viatge oficial a Dinamarca, el calendari porta a calcular que el debat d'investidura podria tenir lloc els dies 8 i 9 de novembre. Seria dijous quan Armengol visitaria el Palau de la Zarzuela a comunicar a Felip VI el resultat de la votació, ja que el PSOE confia no haver d'anar a una segona volta. Això vol dir que Sánchez rebria tots els vots afirmatius dels seus socis a la primera votació i no en caldria una segona 48 hores després.