El secretari general del PSOE i president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, ha començat aquest dilluns una campanya de seducció a la militància socialista enviant-los una carta en la qual els demana el suport a la consulta per avalar l’acord amb Sumar, que requereix la complicitat dels partits independentistes catalans. En la missiva, Sánchez torna a fer una defensa aferrissada de l’amnistia afirmant que és el “camí correcte” per avançar cap a la “convivència” a Catalunya.

Després dels resultats del 23 de juliol, Pedro Sánchez admet davant les bases que per ser president ha de teixir una majoria “més àmplia”, de la qual reconeix que “demanda continuar avançant en el retrobament per superar les ferides encara obertes, producte d’una crisi que els socialistes vam heretar en arribar el govern”, diu en referència al panorama que va deixar el govern popular de Mariano Rajoy. A més, té la convicció que el temps donarà la raó als socialistes i demana actuar amb “grandesa” per superar “desencontres”.

 

Per tot això, en paraules similars respecte les que va emprar dissabte al Congrés Federal del PSOE, el president en funcions torna a mencionar l’amnistia sense complexes. “Tinc la convicció que l’amnistia contribuirà a fer-ho. L’experiència ens diu que és el camí correcte, com acredita l’èxit de mesures adoptades en la legislatura passada”, afirma en al·lusió als indults i la reforma del Codi Penal per derogar la sedició i modificar la malversació. I continua: “Mesures que han contribuït de forma innegable a millorar la convivència a Catalunya”. De la mateixa manera lamenta que el seu pla no tingui el suport de la dreta, “un cop més es torna a apartar en un moment crucial per a Espanya”.

La consulta  a la militància

Amb la carta, Sánchez anima la militància a participar a la consulta, que s’està duent a terme aquesta setmana de forma telemàtica fins divendres 3 i fins dissabte 4 de novembre de forma presencial a totes les agrupacions socialistes. Els resultats es comunicaran aquest diumenge mateix. Més de 172.000 afiliats al PSOE estan cridats a votar, dels quals gairebé 13.000 són del PSC.

La pregunta que hauran de respondre serà: "Dones suport a l'acord per formar un govern de coalició amb Sumar i aconseguir el suport parlamentari d'altres formacions polítiques per assolir la majoria necessària?". Es tracta de la mateixa pregunta que el PSOE ha plantejat a la seva militància, amb la qual Pedro Sánchez demana el suport a l'entesa que ha tancat amb Sumar, però també als acords que segelli amb "altres formacions polítiques", entre els quals hi haurà d'haver el pacte amb els independentistes sobre l'amnistia.

Al Comitè Federal de dissabte passat, Sánchez va defensar obertament una amnistia per aconseguir "el retrobament total" a Catalunya i superar d'aquesta manera el procés. "De la necessitat en fem virtut", va assenyalar el líder socialista per admetre, també, que si acaba exonerant independentistes serà a causa de l'aritmètica posterior a les generals del 23-J. I per la necessitat d'aconseguir el suport de Junts per Catalunya i Esquerra Republicana a la seva investidura. "No era el pla per aquest moment", va dir, però va assegurar que la seva intenció era "continuar amb futures mesures de gràcia" a Catalunya.