Es va anar molt ràpid a l'hora de posar punt i final als privilegis dels funcionaris del Parlament acollits en l'anomenada llicència per edat, però aquella celeritat no acompanya la regulació de les dietes dels diputats de la Cambra catalana. És una qüestió que està encallada des de fa temps i que des de l'oficina de la presidenta Laura Borràs mateix van reconèixer que era una situació "anòmala", però malgrat això no està sent una prioritat per la majoria de grups de la Mesa del Parlament. Avui el recentment anomenat secretari tercer de la Mesa Carles Riera (CUP) ha portat una proposta per agilitzar aquesta regulació consistent a que les despeses de representació dels diputats passin a integrar-se al seu sou fix, i que l'IRPF resultant l'assumeixin els diputats i no la Cambra catalana. Segons fonts parlamentàries ERC, Junts i PSC no han dedicat gaire atenció a la proposta i han dit que la traslladaven al grup de treball sobre aquesta qüestió.

Quin és, però, aquest grup de treball i en quina situació es troba? Les mateixes fonts parlamentàries reconeixen que està parat, aturat, perquè han estat entretinguts amb "altres coses", en referència a la polèmica de les llicències per edat o bé amb tot l'entramat de la inhabilitació del cupaire Pau Juvillà. Sigui com sigui, des dels grups de la Mesa asseguren que ja coneixien aquesta proposta de la CUP, que no aporta "res nou" i que els anticapitalistes l'han registrat per intentar agilitzar la situació. Les fonts parlamentàries han reivindicat que tots els parlaments gaudeixen d'aquestes dietes i que no és específic del Parlament català. Després d'aquesta decisió els anticapitalistes han censurat la postura d'ERC, Junts i PSC. En una piulada a Twitter el mateix Carles Riera ha lamentat que la majoria de la Mesa no s'hagi volgut pronunciar.

Captura de Pantalla 2022 03 02 a les 13.51.30

Tot plegat arriba després que avui a primera hora la CUP hagi presentat una proposta per regular les dietes. Fa unes setmanes els anticapitalistes ja van demanar a la resta de grups de la Mesa que elaboressin la proposta per poder desencallar la qüestió, però aquesta proposta no va arribar i per això els anticapitalistes han mogut fitxa.

"Situació anòmala"

Sí que des de l'oficina de la presidenta Laura Borràs van explicar que ella mateixa va treballar abans de l'estiu del 2021 diferents opcions de regularització de les dietes, una situació que des de l'oficina de presidència descrivien "com a mínim, anòmala".  Amb aquesta voluntat, Borràs va traslladar a la Mesa les diverses propostes de com s'hauria de modificar el pagament d'aquestes despeses d'indemnització per raó de desplaçament, però no es va arribar a cap acord.

El Parlament va aprovar l'octubre passat el pressupost de la Cambra a l'espera d'un acord entre els grups parlamentaris per concretar el canvi sobre com es pagaven aquestes dietes, i la discussió principal va ser precisament sobre si l'havien d'assumir els electes o la Cambra. CUP i comuns van ser els dos partits més crítics amb aquesta qüestió, i van acabar votant en contra del pressupost.