La Comissió d'Afers Institucionals del Parlament ha aprovat per unanimitat eliminar l'article 79 de l'Estatut del Règim de Govern Intern que recollia el privilegi de les llicències d'edat per a funcionaris de la Cambra, que permetia que treballadors de més de 60 anys i que en portessin més de 15 treballant al Parlament cobressin el seu sou sense treballar. L'article doncs desapareix del règim del Parlament, i ara s'obre un període fins l'1 d'abril d'aquest any per trobar una solució -mitjançant una negociació col·lectiva- per als treballadors que actualment estan gaudint d'aquest privilegi o bé que l'havien sol·licitat.

La polèmica va esclatar a mitjans de gener quan el diari Ara va informar d'aquest privilegi anòmal, una informació que explicava que s'han pagat anualment 1,7 milions d'euros a funcionaris que no estaven treballant a la Cambra. Llavors la Mesa del Parlament es va comprometre a posar punt final a la mesura, i fer-ho eliminant l'article 79 d'aquest règim, una decisió que havia de ser avalada a la Comissió d'Afers Institucionals de la Cambra, tal i com s'ha fet aquest dijous.

Captura de Pantalla 2022 02 17 a les 13.41.21

Des de l'any 2008

Arran d'aquest article que avui s'ha suprimit s'acaba doncs amb el fet que el Parlament pagués a 21 funcionaris, que s'havien acollit al règim anomenat "llicència per edat", que ha existit des del 2008. Entre els treballadors hi ha dos exsecretaris generals que cobren més de 10.000 euros al mes. Els que cobren menys i que estan en aquesta mateixa situació són els uixers auxiliars, que cobren 3.800 euros mensuals. 

Quan va esclatar aquesta qüestió, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, va mostrar el seu rebuig, però va assegurar que tan bon punt en va tenir constància, es va posar mans a la feina per corregir-la. Segons Borràs,​ "abans de signar la primera nòmina vaig demanar informació sobre allò que havia de signar, i em van informar de les llicències d'edat". En rebre aquesta informació va considerar que la figura de les llicències d'edat era contraproduent i va iniciar els tràmits per canviar-la. Primer de tot es va portar a la Mesa del Parlament reduir aquestes llicències de forma progressiva, però la pressió mediàtica i de l'opinió pública va acabar provocant la revocació immediata mitjançant la supressió d'aquest article del reglament.

Debat

La Comissió s'ha dut a terme sense gaire tensió en el debat. El diputat del PSC-Units Ferran Pedret ha avisat a tots els grups parlamentaris que no poden dir que no sabien que existia la llicència perquè, al seu parer, "queda acreditat que és virtualment impossible que els grups amb representació durant l'aprovació ho desconeguessin". Des d'ERC Jordina Freixenet ha dit que la "mediatització" de la situació va fer "molt mal" als treballadors del Parlament perquè "els va posar a la picota", i ha admès que s'hauria hagut d'actuar abans. Segons la diputada de JxCat Glòria Freixa la Mesa del Parlament ja s'havia començat a moure per iniciar una negociació interna per acabar amb la llicència "fins que la polèmica va sortir als diaris i van començar les presses".

 

Des de la CUP Dolors Sabater ha lamentat que l'episodi hagi danyat "profundament" els treballadors del Parlament, perquè els ha portat al descrèdit. El diputat dels comuns Marc Parés també s'ha referit al malestar dels treballadors per la falta de negociació i ha demanat "que no torni a passar". Parés ha celebrat que acabi "una situació de privilegi difícilment comprensible".

Des de Vox Joan Garriga ha culpat tots els grups amb representació a la Mesa de no haver dit res. En el cas de Cs, el seu portaveu parlamentari, Nacho Martín Blanco, ha assenyalat ERC com a "responsables polítics" de l'aprovació de les llicències, i ha recordat que la llum verda al règim es va donar amb Ernest Benach com a president del Parlament. 

Millorar la transparència

Fruit d'aquesta polèmica que va fer trontollar la imatge de la Cambra, s'estan treballant mesures per millorar la transparència. La Mesa va acordar que la vicepresidenta Assumpta Escarp treballaria una proposta, un document que ja va presentar i que inclou propostes com que el portal de transparència sigui més accessible, que el dret d'accés a la informació tingui una regulació pròpia, i com ha de ser la composició de l'òrgan de transparència. Aquesta proposta havia de ser abordada pels grups aquestes últimes setmanes per treballar-la, però llavors va esclatar tota la polèmica per la retirada de l'escó del diputat cupaire Pau Juvillà i encara no s'ha pogut avançar en aquesta qüestió.