En plena gestió per posar solució a les llicències per edat dels funcionaris del Parlament, la CUP ha tornat a posar damunt la taula la necessitat d'aprofitar aquest debat per resoldre també la regulació de les dietes dels diputats. Avui al matí la Mesa del Parlament ha acordat eliminar definitivament l'article que establia que funcionaris podien seguir cobrant malgrat no treballar, i després d'aquest anunci el diputat anticapitalista Xavier Pellicer ha exigit que a la pròxima reunió de la Mesa ERC, Junts i PSC presentin una proposta per reformar les dietes dels parlamentaris. Pellicer ha considerat "insultant i una falta de respecte" que les tres forces presents a la Mesa a banda dels anticapitalistes "no tinguin la voluntat" de presentar una proposta per a les dietes de diputats i alts càrrecs.

La CUP ja va reivindicar aquesta qüestió la setmana passada, en el marc d'una anomalia que s'arrossega des de fa anys. El Parlament va aprovar l'octubre passat el pressupost de la Cambra a l'espera d'un acord entre els grups parlamentaris per concretar un canvi en com es paguen les dietes als diputats. Fins ara es pagaven a banda del sou; ara es treballa perquè s'hi incorporin com a remuneracions. Per tant, quedaran subjectes a la tributació de l'IRPF i hi ha discussió sobre si l'han d'assumir els electes o la Cambra.

 

Destapada la polèmica de nou la setmana passada, fonts de l'oficina de Laura Borràs van explicar que la presidenta va treballar abans de l'estiu del 2021 diferents opcions de regularització de les dietes, una situació que des de l'oficina de presidència descrivien "com a mínim, anòmala".  Amb aquesta voluntat, Borràs va traslladar a la Mesa les diverses propostes de com s'hauria de modificar el pagament d'aquestes despeses d'indemnització per raó de desplaçament. Les propostes es van traslladar als grups parlamentaris, però a dia d'avui encara no han arribat a un acord.

Pellicer acusa ERC, Junts i PSC

Pellicer ha explicat que els anticapitalistes havien demanat a la resta de grups que tenen presència a la Mesa que portessin una proposta per regular les dietes a la reunió d'aquest dimarts. "Ni Junts, ni ERC ni PSC ho han fet", ha carregat Pellicer. La CUP demana que no es dilati més el debat i que les propostes arribin a la reunió de la setmana vinent. Pellicer ha acusat republicans, socialistes i Junts de "voler carregar" la tributació d'aquestes dietes a l'erari públic i ha alertat que, si és així, "ho expliquin i assumeixin les conseqüències polítiques i públiques dels sous encoberts".

Jocs Olímpics d'Hivern

La formació anticapitalista també ha acusat en la seva compareixença al Govern de generar "no un debat, sinó un xantatge propagandístic contra el territori" sobre els Jocs Olímpics d'Hivern, arran d'una enquesta sobre la celebració d'aquests. Pellicer ha exigit la compareixença de la consellera de Presidència de la Generalitat, Laura Vilagrà, per a donar explicacions sobre els territoris que participarien en la consulta sobre la celebració dels jocs, i perquè expliqui per què s'ha deixat fora a les comarques del Solsonès, Berguedà i Ripollès. Pellicer considera que aquests territoris també es veurien afectats per les infraestructures que es desenvoluparien si se celebressin els JJOO i ha defensat que se'ls inclogui en la consulta.

A més, ha reclamat que Vilagrà doni explicacions sobre l'enquesta impulsada pel Govern per a conèixer l'opinió dels ciutadans sobre els jocs, ja que considera que ha estat "manipulada", ja que, segons ha explicat, l'enquesta diu que el 75% dels ciutadans vol que se celebrin, però també que només un 9% dels enquestats reconeix saber que s'organitzaran.

"Ens preocupa el procediment dubtós amb el qual s'ha fet. És el tret de sortida d'una macrocampanya per a celebrar un macroprojecte de destrucció del territori", ha assegurat el diputat cupaire, que ha afegit que realitzar aquests jocs implica una col·laboració amb l'Estat que dona una imatge falsa de normalitat en les relacions que no es correspon amb la situació actual.