La CUP ha recuperat aquest dimecres el seu lloc a la Mesa del Parlament mitjançant el diputat Carles Riera, que va ser escollit la setmana passada com a secretari tercer de la Mesa en substitució de l'ara exdiputat Pau Juvillà. I la formació anticapitalista ha decidit recuperar el seu lloc marcant perfil, i és així com Riera ha presentat a la Mesa del Parlament, reunida des de les 9.00 hores del matí, una proposta per regular les dietes dels diputats que passa pel fet d'incorporar la totalitat de les despeses de representació al sou fix dels parlamentaris, i que l'increment de despesa que això suposi en concepte d'IRPF sigui assumida pels mateixos diputats i no amb els diners de la Cambra.

En un comunicat, la formació anticapitalista explica que la proposta per la regularització d'aquestes dietes busca evitar que els diputats rebin un "augment del salari encobert" i per això proposen que l'increment de la despesa que suposi s'assumeixi des del mateix sou dels diputats. A més, carreguen contra ERC, Junts i PSC per portar mesos "demorant aquesta qüestió", i amb aquesta proposta esperen que es posicionin d'una vegada per totes.

La proposta també proposa específicament que es deixi d'abonar una quantitat fixa, com passa fins ara, en concepte de despeses de viatge i desplaçament, i només cobrir aquelles despeses degudament justificades per part dels diputats i diputades: és a dir, fins ara els parlamentaris cobraven una quantitat fixa per viatges els fessin o no, i la CUP reclama que només es paguin els viatges fets i justificats.

 

Ja fa temps

Aquesta proposta de la CUP arriba a la Mesa no exempta de polèmica. Fa temps que els anticapitalistes persegueixen regular les dietes dels diputats, però encara ho ho han aconseguit. A finals de gener i en plena polèmica per les prejubilacions privilegiades de funcionaris -conegudes com llicències per edat-, el diputat de la CUP Xavier Pellicer va exigir des del faristol de la Cambra que l'enrenou servís també per abordar els privilegis dels diputats, i és així com va instar a ERC, Junts i PSC a presentar una proposta per reformar les dietes. Aquesta proposta no va acabar arribant.

Llavors fonts de l'oficina de la presidenta Laura Borràs van explicar que ella mateixa va treballar abans de l'estiu del 2021 diferents opcions de regularització de les dietes, una situació que des de l'oficina de presidència descrivien "com a mínim, anòmala".  Amb aquesta voluntat, Borràs va traslladar a la Mesa les diverses propostes de com s'hauria de modificar el pagament d'aquestes despeses d'indemnització per raó de desplaçament, però no es va arribar a cap acord.

La polèmica en el pressupost de la Cambra

El Parlament va aprovar l'octubre passat el pressupost de la Cambra a l'espera d'un acord entre els grups parlamentaris per concretar el canvi sobre com es pagaven aquestes dietes, i la discussió principal va ser precisament sobre si l'havien d'assumir els electes o la Cambra. CUP i comuns van ser els dos partits més crítics amb aquesta qüestió, i van acabar votant en contra del pressupost.