Compte enrere per a les Festes de Gràcia 2022! Després de dos anys sense celebració arran de la pandèmia, la Festa Major de Gràcia torna per la porta gran per fer-nos gaudir de nou aquest estiu. Reconegudes amb la Creu de Sant Jordi i com a Festa d'Interès Nacional, les festes del districte són unes de les més importants de Barcelona, sobretot pel seu concurs de guarnits de carrers, que cada any engalana el barri amb colors, figures, concerts i diversió. No et perdis cap detall de la Festa Major de Gràcia 2022 amb aquesta guia pràctica: programa, cartell, dates, concerts, i molt més!

En quines dates se celebren les Festes de Gràcia 2022? Quin és el cartell d'enguany?

Començant pel principi, les Festes de Gràcia 2022 se celebren del 15 al 21 d'agost, després de dos anys sense poder-se fer per la covid. Enguany, el cartell que representa la festivitat ha estat dissenyat per l’il·lustrador Robert Garcia i representa els preparatius del veïnat per guarnir els carrers de la Vila de Gràcia, que implica col·lectius i associacions de veïns, que s'ajunten durant setmanes per pensar, crear i decorar el seu carrer, balcó o comerç per participar en el concurs de guarnits.

Cartell Festa Major Gracia 2022
Cartell de la Festa Major de Gràcia 2022 / Art: Robert Garcia

Programa de concerts a la Festa Major de Gràcia 2022

Encara que la principal novetat és el fi de les restriccions per pandèmia i la represa de la normalitat a les Festes de Gràcia, es desconeix el programa de concerts , que s'anirà anunciant en les pròximes setmanes. Això sí, els concerts i actuacions musicals van començar enguany amb polèmica, ja que un concurs va adjudicar la gestió de molt d'ells a una empresa privada, deixant fora de l'organització a conegudes figures com Tradicionàrius, que no podrà organitzar la festa a la plaça del Sol. Tan bon punt hi hagi novetats al respecte, actualitzarem aquesta notícia, no us perdeu cap detall des d'ElNacional.cat.

🎉 Els 23 carrers i places guarnits de les Festes de Gràcia 2022

Programa d'activitats a la Festa Major de Gràcia 2022

Diumenge 14 d'agost

17.30 h La passada del pregó

19.00 h Pregó de la Festa Major de Gràcia, a càrrec de Carla Carbonell i Cortes, expresidenta de la Fundació Festa Major de Gràcia

Dilluns 15 d'agost

08.00 h Matinades de gralles i tabalers

08.30 h Matinades de Foc

11.30 h Missa de Festa Major, a la parròquia de Santa Maria de Jesús de Gràcia

12.30 h Matí de Festa Major i presentació del Lleó de Gràcia

18.00 h XXIII Cercavila de Cultura Popular

Dimarts 16 d'agost

10.00 a 14.00 h i 17.00 a 21.00 h Gran donació de sang a l'Espai Cultural Albert Musons

10.30 h Sortida en cercavila de Sant Roc

11.00 h Homenatge a Sant Roc

Dimecres 17 d'agost

18.00 h Lliurament de Premis del Concurs de Carrers Guarnits, a la plaça de la Vila

Dijous 18 d'agost

10.30 a 13.30 h Passejada de Gegantons, sortida: plaça de la Vila de Gràcia

12.00 h Descoberta de la plaça d'homenatge a Rosa Maria Arquimbau

18.00 h La ruta gracienca de Sant Roc

Divendres 19 d'agost

20.00 h Baixada del Pilar Caminat

20.30 h Diada Castellera de Vigílies amb els Castellers de la Vila de Gràcia i Xicots de Vilafranca

Dissabte 20 d'agost

18.00 h Diada Castellera de Festa Major, a la plaça de la Vila, amb Colla Joves Xiquets de Valls, Xiquets de Reus i Castellers de la Vila de Gràcia

Diumenge 21 d'agost

15.45 h XVI Gimcana Festa Major de Gràcia a la plaça de la Vila de Gràcia

19.30 h Tabalada infernal

20.30 h Correfoc infantil

23.00 h Correfoc de Festa Major

Concurs de guarnits de carrers i places per Festes de Gràcia 2022

De fet, per participar-hi, ja es poden fer inscripcions, fins al 7 de juliol per aparèixer al programa, i fins al 5 d'agost sense sortir-ne. El patronat de la Fundació Festa Major de Gràcia ha validat aquest 2022 el model del concurs de guarnits de carrers i places, que fa dos anys que no se celebra amb normalitat, i el pròxim 17 d'agost a les 18 h, a la plaça Vila de Gràcia es farà públic el veredicte final del jurat per fer l'entrega de premis de les diverses categories. De fet, hi ha concursos paral·lels durant totes les festes, com ara el de pintura o fotografia.

També torna el concurs de balcons, portalades i comerços guarnits. Per a aquest concurs, en què es pot participar de forma individual, les inscripcions estan obertes també fins al 7 de juliol per sortir al programa i fins al 5 d'agost sense aparèixer-ne. Dividit en dues categories -balcons i finestres guarnides; i portalades i comerços guarnits-, els premis seran:

 • 1r premi: Trofeu, diploma, gran lot de productes D.O. Catalunya i 400 euros de premi.
 • 2n premi: Trofeu, diploma, lot mitjà de productes D.O. Catalunya i 200 euros de premi.
 • 3r premi: Trofeu, diploma i lot mitjà de productes D.O. Catalunya.
 • Els altres 7 finalistes s’enduran un obsequi, cortesia de D.O. Catalunya.

Torna el concurs de Fotografia a les Festes de Gràcia

A més, el concurs de Fotografia de la Festa Major de Gràcia 2022, organitzat per la Fundació Festa Major de Gràcia i el Taller d'Història de Gràcia, celebra el seu 25 aniversari. Com a novetat, aquest 2022 el nou partenariat és la botiga Wonder Photo Shop Fujifilm del carrer Gran de Gràcia, número 1. L'objectiu és que es presentin imatges de la festa, que representin la represa a la normalitat de les Festes de Gràcia, amb premis de fins a 600 euros. De fet, els premis del concurs de Fotografia de la Festa Major de Gràcia són:

 • 1r Premi: Diploma, obsequi i 600 euros de premi.
 • 2n Premi: Diploma, obsequi i una càmera de fotos Instax Mini Sky-Blue Camera Bundle.
 • 3r Premi: Diploma, i val per realitzar 50 còpies en format 10x10 o instapack; o 10x15 de manera gratuïta a Wonder Photo Shop.
 • Menció Can Musons a la foto més festera: A la foto que millor reflecteixi el treball de la comunitat festera i l'esperit de la festa. Diploma, obsequi i 150 euros de premi.
 • Menció Can Musons a la foto més dolça: A la foto que capti el moment més dolç de la festa o retrati guarnits de temàtica dolça o de la festa de Sant Medir. Diploma, obsequi i 150 euros de premi.
 • Menció Can Musons a la foto més castellera: A la foto que capti el moment més casteller de la setmana de festa major. Diploma, obsequi i 150 euros de premi.

Novetats en el concurs de pintura de la Festa Major de Gràcia: què és 'Urban Sketch'?

Amb la tornada a la normalitat, també es torna a convocar el concurs de Pintura que organitza la Festa Major de Gràcia, amb l'objectiu d'apropar art i artistes a la festa i a l'art efímer dels guarnits, que normalment es divideixen en les categories de Pintura i Pintura Ràpida. A més a més, en aquesta 26a edició s'hi afegeix una nova categoria, la d'Urban Sketch, una tècnica artística emergent que es basa a fer dibuixos in situ de paisatges naturals o urbans, predominant el llapis i les aquarel·les, entre altres tècniques.

Urban Sketch
Exemple d'Urban Sketch / Foto i art: Maria López Moya

Dividit en categories per edats -fins a 14 anys (categoria A), de 15 a 17 (categoria B), i de més de 18 anys (categoria C)-, els participants del concurs s'hauran d'adreçar a Can Musons, al carrer Alzina, número 9, per presentar les seves obres que, a més, en funció de la tècnica, tindrà unes condicions que podeu consultar al web de la Festa Major de Gràcia. Els premis del concurs de Pintura de les Festes de Gràcia 2022, doncs, seran de la següent manera:

Premis categories A i B en qualsevol de les 3 modalitats:

 • 1r, 2n i 3r premi: Diploma, present de Festa Major i obsequi en relació amb el premi aconseguit.

Premis en la categoria C de les modalitats de Pintura i Pintura Ràpida:

 • 1r premi: 600 euros, diploma, obsequi, present de festa major i la possibilitat de fer una exposició monogràfica amb l’obra pròpia de l’artista a la seu social de la Fundació Festa Major de Gràcia segons disponibilitat de la sala en els 12 mesos següents a guanyar el concurs.
 • 2n premi: 300 euros, diploma, obsequi i present de festa major.
 • 3r premi: diploma, obsequi, present de festa major i lot de productes de belles arts.

Premis en la categoria C de la modalitat d’Urban Sketch:

 • 1r premi: 300 euros, diploma, obsequi i present de festa major.
 • 2n premi: 150 euros, diploma, obsequi i present de festa major.
 • 3r premi: diploma, obsequi, present de festa major i lot de productes de belles arts.