Els noms dels consellers escollits per Pere Aragonès per substituir els consellers de Junts que van sortir del Govern després dels resultats de la consulta van provocar molt ressò pel fet que no tots els nous caps de departament provenen de l'independentisme o d'ERC, sinó que en el seu passat havien format part del PSC, com en el cas de Quim Nadal, o de Podem, en el cas de Gemma Ubasart. Amb tot, d'entre els nous consellers també destaquen noms republicans, com és el cas de Meritxell Serret, que ja havia format part del Govern de Carles Puigdemont i s'havia exiliat a Brussel·les, d'on en va tornar aquest 2021. Ara, Serret ha volgut defensar que aquest nou Govern encapçalat per Pere Aragonès continua sent independentista, tot i els orígens d'alguns dels seus companys, ja que el president ho és. "Crec que aquest govern és independentista i el seu objectiu és avançar per respondre a la situació política. El Govern actual respon a la vocació de resoldre el que demana el 80% de la ciutadania de Catalunya i crec que el 100% dels consellers són demòcrates i estan compromesos amb la situació actual, el seu perfil independentista es veurà", ha defensat Serret en una entrevista a RTVE, reiterant que, al seu parer, aquest Executiu és "marcadament independentista" i plenament cohesionat. 

Serret, que ha assegurat que no s'esperava la trucada d'Aragonès el mateix divendres que es va saber que les bases de Junts optaven per sortir del Govern però que no va dubtar a donar-li el seu si per rellevar Victòria Alsina al capdavant de la cartera d'Exteriors, encara té un procés obert per desobediència fet que podria acabar provocant la seva inhabilitació. Exteriors ha estat una de les conselleries amb més moviment i Serret es converteix en la seva sisena titular en només sis anys, començant per Raül Romeva durant el govern de Puigdemont. Per això, ha volgut deixar clar que el seu objectiu és fer els canvis ràpid per poder enviar un missatge de continuïtat i d'estabilitat: "Tenim ganes de anar per feina i treballar i treballar". Sobre la possibilitat de ser inhabilitada, Serret ha allunyat aquesta qüestió, ja que es troba organitzant la defensa i espera a veure "com evoluciona l'ombra de la repressió". 

Demana sentit de la responsabilitat a Junts 

Al contrari que alguns companys de partit i de Govern, com ara el nou conseller Carles Campuzano i també la consellera Laura Vilagrà, que va comparar Laura Borràs amb Vox per posar en dubte la legitimitat de l'Executiu, Serrat s'ha volgut mostrar conciliadora i ha agraït la tasca feta a Victòria Alsina, la seva predecessora, destacant-ne la gran activitat al capdavant del departament. Amb tot, s'ha allunyat d'una de les seves grans polèmiques, quan es va desmarcar de la resolució del Parlament sobre Israel i va assegurar que obririen una delegació del govern en aquest territori. En aquest sentit, Serret ha refredat aquesta qüestió, sense donar la seva opinió sobre la votació al Parlament, en la qual ERC va donar el seu sí a la resolució que assegurava que Israel aplicava l'apartheid en determinades zones. 

Així, Serret ha cridat a la responsabilitat de qui fins a principis de mes eren els seus socis: "Les bases de Junts van prendre la decisió de sortir del Govern, no la comparteixo però la respecto.  A partir d'aquí, el que continuarem demanant és el sentit de responsabilitat, ja que estem en una crisi important i les famílies patiran", ha expressat, seguint la línia del Govern a l'hora de situar a Junts com un dels seus socis preferents pels pressupostos, reclamant el seu suport per a les propostes que van elaborar abans de la seva sortida. "Esperem que tinguin un sentit de responsabilitat", ha resumit. 

Serret, que viatjarà en els pròxims dies amb Aragonès a Brussel·les per reunir-se amb comissaris de la Unió Europea, ha descartat també el PSC com a soci prioritari, tot i que eventualment es puguin necessitar mútuament per aprovar els pressupostos de Catalunya i de l'Estat. "En el conflicte polític i en la taula de negociació, ells hi són amb el PSOE. Ara com ara, ells no poden entrar dins les nostres prioritats, ja que tenen un projecte de país diferent del nostre", ha remarcat, alhora que ha demanat passes endavant en la taula de negociació i en la desjudicialització del conflicte, fet que suposaria un "missatge de confiança".