Laura Vilagrà, que finalment no assumeix el paper de vicepresidenta del Govern després de la sortida de Junts, perquè la figura desapareix, ha començat la nova etapa del Govern en solitari d'ERC atacant molt durament Junts i especialment la seva presidenta, Laura Borràs, que durant la campanya prèvia a la consulta va apostar per sortir de l'executiu, tal com ha acabat succeint. Ara, la consellera de Presidència ha denunciat les paraules de la presidenta suspesa del Parlament, en les quals assegurava que el Govern republicà és "il·legítim" perquè no compta amb el suport del Parlament de Catalunya. Davant aquestes acusacions, Vilagrà ha assegurat en una entrevista a RAC1, que les paraules de Borràs li han recordat a les que empren els ultres de Vox al Congrés dels Diputats per desacreditar el govern espanyol de Pedro Sánchez i Unidas Podemos. "Aquest és un llenguatge populista que fa servir habitualment Vox al Congrés dels Diputats", ha exposat la consellera. 

Borràs va utilitzar el terme "il·legítim" per referir-se al Govern de Pere Aragonès ja des d'abans de saber el resultat de la consulta del seu partit, ja que denunciava que seguia governant tot i no tenir els mateixos suports que al principi de la legislatura i que van permetre que es convertís en el president de la Generalitat. També va parlar d'un executiu fraudulent. Un cop conegut el nou Govern d'Aragonès, en què s'inclouen polítics de l'òrbita del PSC i comuns, Borràs va tornar a atacar en la mateixa línia: "La coherència ha de ser el principal capital polític dels governants. La nova proposta del president Aragonès no ha passat ni pel Parlament ni per les urnes. Sense aquesta validació no té legitimitat política ni tampoc democràtica. L’esperem al Parlament o a les urnes", va escriure ahir nit Borràs, demanant, com ho ha fet des de divendres passat, que Aragonès convoqui eleccions o una qüestió de confiança. 

Per la seva part, Vox ha fet servir en moltíssimes ocasions el concepte de "fraudulent i il·legítim" per parlar de Pedro Sánchez i el seu govern, en coalició amb Unidas Podemos. En plena pandèmia, Vox va plantejar una moció de censura, que no va prosperar i en la qual ni tan sols va tenir el suport del PP, contra el govern espanyol precisament per aquest motiu. Des del faristol del Congrés, el líder de Vox a Catalunya i ara secretari general del partit, Ignacio Garriga, assegurava que el govern espanyol era il·legítim perquè estava basat en un frau electoral. Abans, quan encara no havia tingut lloc la sessió d'investidura, Abascal ja emprava els mateixos termes. 

No hi haurà eleccions ni qüestió de confiança

Davant de la insistència de Junts, i també d'altres partits de l'oposició, perquè Aragonès convoqui eleccions, Vilagrà ho ha descartat de ple, com ho han anat fent tots els càrrecs d'ERC. La consellera creu que no tindrien sentit plantejar-los, ja que els resultats serien semblants als sorgits el 14-F. De la mateixa manera que ha fet Oriol Junqueras, Vilagrà ha confirmat que la proposta dels pressupostos està molt avançada i que aquests es basen en el que el ja exconseller Jaume Giró havia configurat abans d'haver d'abandonar el seu càrrec. Per això, espera que Junts els hi doni suport.