Poques hores abans de la primera Junta de Seguretat a Catalunya des de fa tres anys, el ministre de l'Interior espanyol, Fernando Grande-Marlaska ha confirmat que s'està treballant en un acord per a "ampliar el cos dels Mossos d'Esquadra". En aquest sentit, Marlaska, que presidirà aquesta reunió juntament amb el president Aragonès i el conseller d'Interior, Jona Ignasi Elena, ha assegurat en una entrevista a Catalunya Ràdio que ampliar el nombre d'efectius permetrà "dotar a la conselleria d'Interior del personal necessari donades les característiques de Catalunya".

L'objectiu, segons ha volgut remarcar el ministre és que Interior compti amb els mitjans necessaris per a poder garantir la seguretat a Catalunya, en un context on aquesta ha estat reiteradament qüestionada, fet que ha provocat el malestar dins el cos policial. Aquest acord serà "raonable i adequat" per aconseguir que els Mossos "facin una feina encara millor". A més, Marlaska ha destacat la seva bona relació amb el Major Trapero des de 2018, quan va assumir la cartera d'Interior després de la moció de censura al govern de Rajoy. 

Futur de Via Laietana 

Per altra banda, ha volgut treure de nou importància al futur de la prefectura de Via Laietana, un lloc d'autèntiques tortures i "odi a la catalanitat" durant el franquisme i que ara diversos sectors de l'independentisme reivindiquen que es resignifiqui, convertint-lo en un centre de memòria històrica. 

Ara, el ministre Marlaska, tot i acceptar que en aquesta i en altres comissaries d'arreu de l'Estat es van cometre "autèntiques barbaritats", ha volgut fixar-se en el fet que aquestes formen part del passat, remarcant que aquestes es van donar "durant la dictadura". Per això,  ha intentat treure ferro a tot el que s'hi va viure i ha allunyat les possibilitats de reconvertir-lo com vol fer el Govern. Tot i que "portem 40 anys resignificant edificis", el cap d'Interior ha demanat que "no fem d'un edifici un símbol que hagi de ser utilitzat d'una manera concreta perquè la democràcia es vegi consolidada", en referència al de Via Laietana. En aquest sentit, ha afegit que avui en dia els cossos i forces de seguretat de l'estat "es vesteixen de valors democràtics i constitucionals" quan es posen el seu uniforme. 

Tragèdia 

Arran de l'informe que ha sortit a la llum en les últimes hores que ha confirmat que el noi que va perdre un ull durant les manifestacions postsentència a la plaça Urquinaona va ser per l'impacte d'una bala de foam emprada pels Mossos d'Esquadra, el ministre ha assegurat que es tracta d'una "autèntica tragèdia", però ha defensat els cossos de seguretat, assegurant que "han d'actuar amb la proporcionalitat, la necessitat precisa i amb la mínima vulnerabilitat de la ciutadania"

Suport a la jove violada 

Durant l'entrevista, el ministre ha volgut enviar un missatge de suport a la nena de 16 anys que va ser violada el passat cap de setmana a Igualada, i a la seva família. En les últimes hores, la seva mare ha enviat una carta al president Pedro Sánchez, a qui ha reclamat mesures més dures per evitar agressions sexuals. En aquest sentit, el ministre de l'Interior ha volgut destacar que la lluita contra la violència masclista és una "prioritat" del govern espanyol i especialment del seu Ministeri, i remarcant que la coordinació amb els Mossos és imprescindible en aquesta lluita conjunta de tota la societat. 

Per altra banda, tot i que ha evitat valorar la situació tant del president Puigdemont, a qui ha demanat que torni a l'Estat per declarar davant la Justícia i el possible retorn de Joan Carles I, sí que s'ha mostrat "satisfet" amb l'acord entre els socis del govern de coalició per derogar la controvertida llei Mordassa, agraint la feina del PNB, un dels partits que més ha treballat per aconseguir-ho i amb qui ha assegurat que hauran de continuar treballant. 

A la imatge principal, el ministre Marlaska durant l'entrevista a Catalunya Ràdio / Twitter