La policia espanyola manté el focus sobre el país. El director general de la Policia Nacional, Francisco Pardo, ha assegurat que Catalunya és una "prioritat" en el seu objectiu de "treballar per la convivència", motiu pel qual ha anunciat que ja s'han iniciat les obres de rehabilitació de la comissaria de Via Laietana. Quelcom que queda prou lluny de la idea que tenen els partits independentistes catalans sobre el futur de l'edifici.

L'anunci del director general de la policia arriba deu dies després que sabéssim l'última iniciativa d'Esquerra Republicana al respecte. Els republicans van presentar el passat 20 d'octubre una carta a l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, per exigir el compliment de la proposició no de llei aprovada al Congrés dels Diputats l'any 2017 per la reconversió de la prefectura de Via Laietana en un centre de memòria. Una cosa que s'hauria de fer en un màxim de sis mesos.

320 agents més des del 2017

ERC també va demanar que es condemnin els anuncis dels organismes de l'estat espanyol sobre l'incompliment de la reconversió aprovada. De fet, el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, va admetre a principis d'aquest mes que la comissaria va ser un centre de tortura "en el passat" (durant la dictadura franquista). Tot i això, va assegurar que la policia ja "resignifica" l'edifici.

Si les últimes declaracions de Grande-Marlaska no apuntaven a cap mena de reconversió de la comissaria, l'anunci del director general de la policia espanyola deixa cada vegada més clar que l'estat espanyol vol mantenir la prefectura tal com està ara. En aquesta línia, Pardo també ha celebrat que ara compta amb 320 agents més a Catalunya des del 2017, l'any en el qual es va celebrar el referèndum d'autodeterminació de l'1-O.

Un mes de polèmica

Just fa un mes que la comissaria de Via Laietana torna a ser sobre la taula: "Ha estat i és un símbol de servei públic des de la qual diverses generacions de policies han contribuït i continuen contribuint a enfortir la democràcia", va assegurar el secretari d'estat de seguretat, Rafael Pérez Ruiz. Cal recordar que en aquesta prefectura es va practicar la tortura sistemàtica durant la dictadura franquista, com a mínim.

Aquestes paraules no van agradar gaire a l'independentisme i el govern espanyol va haver de sortir ràpidament al pas. La ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez, va recordar l’endemà de les declaracions que la comissaria de Via Laietana "va ser un lloc de repressió i tortura", tot i que va evitar desautoritzar el número dos del Ministeri de l'Interior.

 

Imatge principal: Agents de la policia espanyola es repleguen a la comissaria de Via Laietana durant els aldarulls de la manifestació de l'última Diada / Pau de la Calle