Un nou informe confirma el motiu pel qual un jove va perdre un ull durant les manifestacions postsentència dels presos polítics a la plaça Urquinaona de Barcelona, concretament al carrer Trafalgar. Va ser per l'impacte d'una bala de foam, disparada per part del cos dels Mossos d'Esquadra, ja que van utilitzar aquesta mena de projectils durant els aldarulls. Amb tot, després de la conclusió de l'informe de l'Institut de Medicina Legal de Catalunya, no hi ha cap agent del cos imputat. El cas l'investiga el jutjat d'instrucció número 7 de Barcelona.

Aquest document constata la relació entre les lesions de l'ull esquerre del manifestant, un jove extutelat que acabava de fer 18 anys, i l'impacte a gran velocitat d'un projectil d'escuma de viscoelàstica de 40 mil·límetres de diàmetre, més conegudes com a bales de foam. El noi, que va ser atès d'urgència a l'Hospital de Sant Pau, porta una pròtesi ocular esquerra a mida, segons ha pogut saber ElNacional.cat i ha rebut ajuda psicològica des del dia de l'incident.

Segons explica l'informe el jove té, des de llavors, "sentiments de buidor i creença de tenir poques expectatives de futur arran de la pèrdua de l'ull", a banda de  "tristor, baixa autoestima i desmotivació". 

 

19 agents 

Amb l'estudi forense s'esclareix una de les incògnites principals del cas: si l'impacte que havia provocat la pèrdua de l'ull era d'una bala de goma —és a dir, de la Policia Nacional— o de foam —dels agents dels Mossos d'Esquadra—. Irídia, el centre que representa al jove vol aconseguir que la Generalitat reconegui que un dels seus agents va ser el culpable de l'agressió, i per tant, indemnitzi el noi.

Aquesta entitat de suport jurídic fa temps que demana que es retirin els projectils de foam en les intervencions d'ordre públic dels Mossos, tal com ja es va fer amb els de goma, i recorda que aquest és el tercer cas en què es perd un ull per culpa de l'impacte de la bala de foam. 

El noi va haver de romandre un mes ingressat a l'hospital i s'ha hagut de sotmetre a dues operacions, i ara la seva advocada Anaïs Franquesa creu que el seu cas ha manifestat "un cop més" que els mecanismes dels Mossos no funcionen. La policia catalana va informar el jutge que fins a 19 agents es trobaven a la zona quan el jove va ser mutilat, fet que dificulta molt poder saber qui el va disparar. L'advocada creu així que serà difícil que la causa penal, que exigeix individualitzar les accions presumptament delictives, avanci. 

Altres casos 

La víctima té dret a reclamar una indemnització a la Generalitat, encara que es tanqui la via penal i l'agent concret que va disparar la víctima en surti impune. Aquest cas es pot repetir en el d'una altra noia representada per Irídia que també va resultar ferida per un projectil de foam el mateix dia, en el seu cas al cap i que va provocar la pèrdua d'audició en una orella i un diagnòstic d'epilèpsia crònica. Les dues seqüeles tenen efectes inevitables en la vida social i laboral de la jove. 

Per altra banda, el jove que va perdre un ull per un projectil de foam a les protestes convocades pel Tsunami Democràtic a l'aeroport del Prat el dia de la sentència, el 14 d'octubre de 2019, també podrà interposar una denúncia a Interior. En el seu cas, com en els dos anteriors, també s'ha aclarit que van ser els Mossos qui van disparar la bala, però cap dels tres agents investigats va reconèixer ser-ne l'autor. Per això, es va arxivar el seu cas.

Prohibir els projectils de foam 

Aquest any, una desena de persones mutilades d'un ull per la policia han reclamat en un vídeo acabar amb la "impunitat policial" prohibir els projectils de foam i les bales de goma, que continuen sent utilitzades per la policia espanyola tot i que el Parlament les va prohibir el 2014. El vídeo, que explica que des del 2001 ja són 14 les persones que han perdut un ull a causa dels projectils disparats pels agents antiavalots, compta amb el testimoni de persones destacades com Roger Español o Ester Quintana.

Arran del cas d'una jove que va perdre un ull en les protestes contra l'empresonament de Pablo Hásel el febrer d'aquest 2021, el síndic de Greuges va demanar informació als Mossos sobre l'ús de les bales de foam i va obrir una actuació d'ofici a partir del seu cas. 

A la imatge principal, dispositiu dels Mossos en els aldarulls a Urquinaona  / Sergi Alcàzar