El líder del PNB al Congrés, Aitor Esteban, ha retret a Pedro Sánchez la seva passivitat amb la llei mordassa, tot i que el passat cap de setmana, durant el Congrés del PSOE, es va comprometre a derogar-la. "Molt soroll i poca acció" ha criticat en una piulada Esteban, en la que explica que "per enèsima vegada", la mesa del Congrés amb els vots dels socialistes, ha prorrogat el termini de les esmenes a la proposició de llei de reforma del PNB. 

tuit aitor esteban

Promesa de Sánchez 

Anant més enllà, Esteban ha denunciat que aquesta situació s'ha perllongat durant més d'un any, i tot i les promeses de Sánchez, no sembla que sigui una situació que ha de canviar a curt termini. Fa tres setmanes, el Partit Nacionalista Basc ja va lamentar que la reforma de la llei de Seguretat Ciutadana, més coneguda pels seus detractors com a llei mordassa, porta ja un any "bloquejada" a la Cambra Baixa. A més, la modificació de la llei de Secrets Oficials, impulsada pel seu grup parlamentari, porta "al congelador" més de 12 mesos. 

En la mateixa línia que avui, quan es va complir un any d'ençà que el Congrés va acceptar tramitar la reforma, Esteban va denunciar per Twitter la contínua ampliació de terminis per presentar esmenes. El cas, segons les seves piulades, "encara és més flagrant" en el cas de la llei de Secrets Oficials, ja que fa un any i quatre mesos que roman bloquejada. A més està pendent des de fa "tres legislatures". 

Crítiques a la mesa 

En aquella ocasió, Esteban va afegir a la seva llista de retards inacceptables la proposició de llei per crear un fons per a les víctimes de l'Amiant, proposta pel Parlament Basc i que el Congrés va acceptar tramitar fa gairebé mig any, sense que s'hagi fet cap més passa endavant.  

Com a culpables, el portaveu del PNB assenyalava tant PSOE i Podemos com PP i Vox, que són els partits que conformen la Mesa del Congrés, l'òrgan encarregat de decidir si s'amplien o no els terminis per presentar esmenes. "Les seves votacions són opaques, ni tan sols els grups podem conèixer els debats ni les votacions que allà s'hi produeixen", protestava Estaban a Twitter, que lamentava que qui més perd amb aquest bloqueig és la ciutadania, ja que "se'ls generen expectatives que després es frustren".  

Acord de la coalició 

En les últimes hores, des d'Unidas Podemos han assegurat que tenen un acord amb el PSOE pels termes concrets en els quals s'ha de portar a terme la derogació dels aspectes que han generat més controvèrsia de la llei mordassa. Per això, ha demanat als seus socis que facin aquesta modificació "de manera immediata" .Després que Sánchez es comprometés a posar fi a aquesta norma, les dues formacions ja haurien acordat quins són els articles que s'han de modificar. 

A la imatge principal, Pedro Sánchez rep Aitor Esteban a la Moncloa / Moncloa