Quan encara està pendent la celebració d'una taula de diàleg sobre el conflicte de Catalunya amb l'Estat, el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha demanat al president Carles Puigdemont que es lliuri a Espanya

El ministre ha utilitzat la seva manera eufemística de dir-ho en una entrevista a La Sexta. "Seria desitjable que Puigdemont fos capaç d'assumir les seves responsabilitats i tornés per resoldre les causes judicials pendents. Això seria la situació ideal", ha indicat.

Puigdemont, que està a l'exili des del 2017, té ara immunitat com a europarlamentari, excepte a Espanya, que no la reconeix i prioritza una ordre de detenció emesa pel jutge Pablo Llarena. El Parlament europeu té pendent de debatre un suplicatori per si aixeca o no la immunitat del president. Si el suplicatori no prospera, tot seguirà igual, i si ho fa, Puigdemont quedarà sota jurisdicció belga com passava abans de ser eurodiputat.

D'altra banda, sobre l'operació Volhov, que també investiga el finançament de l'estada de Puigdemont a l'exili, Marlaska ha evitat valorar-la: "Deixem que sigui la instrucció la que conclogui", ha dit.

El ministre ha intentat sortir com ha pogut de l'afirmació en un informe de la Guàrdia Civil, que Rússia volia lliurar 10.000 soldats per culminar la independència de Catalunya. "No tinc per funció entrar en el més íntim de ningú", ha manifestat.

El govern rus va advertir dijous en declaracions a TV3 que a partir d'ara les relacions amb Espanya seran "més complicades" i "poden empitjorar". L'executiu del país dels Urals va expressar el seu malestar per l'informe de la Guàrdia Civil que assegura que Rússia va oferir 10.000 soldats al president Carles Puigdemont per culminar la independència, tesi que ha estat avalada pel jutge instructor del cas Volhov.

Una portaveu del govern rus, del Ministeri d'Afers Exteriors, va assegurar que aquesta afirmació de la Guàrdia Civil "és una absurditat de gran nivell". Va afegir que ja estan acostumats a la propaganda antirussa originada a Espanya, però que tot i això se sorprenen que es faci tant cas a teories que "volen internacionalitzar el procés".