La Guàrdia Civil va batejar com a Volhov l'operació policial contra diversos empresaris vinculats al procés, la derivada més delirant de la qual seria la intervenció de 10.000 militars russos en suport de la independència de Catalunya. Un altre motiu d'estupefacció és que el nom de l’operatiu és coincident amb una batalla de la Segona Guerra Mundial que va alinear els espanyols de la División Azul al costat dels alemanys al front de Leningrad, la qual porta a recordar com la mateixa Guàrdia Civil va fer costat als nazis en la campanya de Rússia. D’aquí cadascú n’ha tret les conclusions que ha cregut oportunes.

Ara bé, poc després que la policia militaritzada espanyola difongués el nom de l'operació, un aclariment no oficial va intentar aturar l’onada de crítiques per l’esperit feixista de l’operatiu i va donar una excusa de mal pagador. El nom de l’operatiu no seria Volhov sinó Voloh, una divinitat de la mitologia eslava, protectora de la terra. Tot quedaria en un error de picatge encara que no seria descartable que algú, imbuït d’esperit divisionari, fos traït pel seu propi subconscient. Sí que és cert que el nom es va utilitzar ara fa un any en una operació molt similar, a la que s’investigava el desviament de fons públics a entitats properes a l’antiga Convergència, poc després de les accions de protesta contra la sentència del procés liderades per Tsunami Democràtic.

Marlaska no s’ho acaba de creure

El millor del cas és que el ministre espanyol de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, entrevistat anit al Canal 24 Horas de RTVE, no va acabar de creure’s el nou argumentari. Preguntat per la qüestió, va parlar de “diverses versions” i "fonètica semblant" sense atorgar rang d’oficialitat a cap -malgrat el que sí que existeix és una nota de la Guàrdia Civil amb el nom Volhov-. Això sí, almenys es va posicionar en contra de les reminiscències feixistes de la batalla i va apuntar que si el nom real és el que fa referència a la División Azul, no el veuria “adequat”.

marlaska gos guardia civil efe

Marlaska en una visita recent a la unitat canina de la Guàrdia Civil / Efe

Tot plegat, sigui certa l’excusa de la Guàrdia Civil o no, la prova que el nom Volhov era prou incòmode es constata en el fet que els mitjans contraris a la independència s’han afanyat a adoptar el nom Voloh i fer veure que aquesta és la versió bona. Potser un altre dia surten que l'operatiu es diu Voló, en referència al municipi nord-català. Potser eren allà les urnes de l'1-O?

 

Imatge principal: Dos guàrdies civils -amb casc- revisen la documentació d'un grup de divisionaris al front de 'Wolchow' /  Biblioteca virtual del Ministerio de Defensa