El Suprem manté les ordres de detenció del president Carles Puigdemont. La sala penal del Tribunal Suprem ha confirmat aquest dilluns les resolucions dictades el gener i el març per les quals l'instructor de la causa del procés, Pablo Llarena, va acordar mantenir les ordres nacionals, internacionals i europees de detenció contra el president de la Generalitat Carles Puigdemont i els exconsellers Antoni Comín, Clara Ponsatí i Lluís Puig.

A més, manté també la seva petició de suplicatori al Parlament Europeu perquè suspengui la immunitat als europarlamentaris Puigdemont i Comín.

Desestima els recursos de Puigdemont, Comín, Ponsatí i Puig

En les resolucions donades a conèixer aquest dilluns, la sala d'apel·lació de l'alt tribunal desestima els recursos plantejats pels quatre recurrents contra les interlocutòries, en els quals sol·licitaven que es deixessin sense efecte les esmentades ordres de detenció que consideraven incompatibles amb les immunitats que els corresponen com a eurodiputats al president i a Comín.

Dimecres passat, la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat van defensar en vista pública la competència i arguments utilitzats per Llarena. Per la seva part, la defensa dels líders independentistes va argumentar la falta de competència de l'instructor per no tractar-se ja d'aforats —ja no són membres del Parlament ni del Govern de la Generalitat— i perquè considera que l'òrgan emissor de totes les peticions hauria d'haver estat el Ministeri de Justícia.

Pablo Llarena EFE

El jutge d'instrucció del TS, Pablo Llarena, manté les ordres de detenció de Carles Puigdemont. / Efe

Tan sols uns dies després, el Suprem contesta que, tenint en compte que els recurrents han estat processats per fets que poden ser constitutius de delictes greus i que s'han posicionat en situació de rebel·lia, "les ordres de recerca, detenció i ingrés a la presó han de considerar-se justificades, en ser absolutament necessàries en ordre a assegurar l'acció de la justícia, que no només exigeix la possibilitat de practicar diligències, sinó garantir que els processats es trobin a disposició del tribunal". Així mateix, explica que l'existència de les ordres de detenció que s'impugnen no han impedit als recurrents assolir la condició efectiva d'europarlamentaris, ni tampoc assistir a les sessions del Parlament.