La reivindicació de la llengua i la defensa de l'escola catalana ha marcat la Nit de Santa Llúcia que s'ha celebrat aquest vespre al TNC de Barcelona i que, per primer cop després de quatre anys, ha encapçalat el president d'Òmnium, Jordi Cuixart. En plena polèmica per la decisió del Suprem que imposa a les escoles un 25% d'ensenyament en castellà i quatre dies abans de la manifestació que Som Escola ha convocat en defensa de la immersió, Cuixart ha llançat una crida als partits blindar el model d'escola catalana.

"Com a fill de família castellanoparlant, us demanem de tot cor a tots els partits de tradició catalanista que deixeu de fer política de curta volada i us poseu a treballar d'una vegada per totes per blindar model d'escola catalana", ha reclamat en una apel·lació que inclou les formacions independentistes i els comuns, que han confirmat la seva presència a la manifestació de Som Escola, però també al PSC, que se n'ha desmarcat.

Tot i no citar explícitament la formació socialista, ha recordat que el model d'escola catalana és un "gran consens de país" i "garantia de cohesió social", per la qual cosa ha emplaçat totes les formacions a participar a la manifestació de dissabte per demostrar determinació, responsabilitat i "compromís cívic" davant del que ha descrit com un "greu atac contra el model de convivència". "Fem-ho junts, fem-ho pels milers de mestres de Catalunya i els Països Catalans que malgrat tot s'hi deixen la pell, segueixen fent de l'escola un espai d'enfortiment personal, de cohesió col·lectiva", ha reclamat.

Cultura, font de resistència

Cuixart, empresonat l'octubre del 2017 per la seva participació al procés, ha estat rebut amb un llarg aplaudiment de la platea del Teatre Nacional dempeus. En la seva breu i ràpida intervenció ha fet una reivindicació de la cultura com a font de resistència; ha evocat els orígens d'Òmnium i ha advertit que "74 anys després encara hi ha exiliats i la repressió no s'atura"; ha dedicat un record als exiliats citant Carles Puigdemont, Marta Rovira i Anna Gabriel, i s'ha dirigit de manera especial a Pau Juvillà, el secretari de la Mesa del Parlament de la CUP, que avui ha estat condemnant a sis mesos d'inhabilitació per haver mantingut el llaç groc al seu despatx a la Paeria de Lleida.

Cuixart ha fet també una referència implícita a la polèmica la llei de l'audiovisual que es negocia a Madrid i enfronta els partits catalans. "Demanem que la cultura catalana segueixi també contribuint a la humanitat i avui això també vol dir al món de l'audiovisual. Demanem als partits que assumiu aquesta transcendència històrica ambició, tota l'ambició del món, i garanties per una indústria que sabem que pot ser i ha de ser catalana i en català. Perquè la sabem i la volem potent i capdavantera", ha reclamat.

Precisament aquest vespre el premi Muriel Casals de Comunicació que concedeix Òmnium ha recaigut en la plataforma Filmin.

El president d'Òmnium ha admès que la llengua se'n pot sortir de les pitjors circumstàncies, que així ho demostra la història de Catalunya. "Però, només si donem el millor de nosaltres mateixos", ha advertit.

Cuixart, que s'ha encarregat d'anunciar el premi Sant Jordi de Novel·la a Sergi Belber, ha acabat la seva intervenció amb una apel·lació: "Sense por, contra tot el desanim, per la llengua que ens fa un sol poble, unit en la diversitat. Perquè Catalunya no és una raça sinó una cultura i per això no exclourà mai ningú en el seu camí cap a la llibertat. Visca les lletres catalanes i visca els Països Catalans".

 

A la imatge principal, el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, durant la seva intervenció a la Nit de les Lletres Catalanes / ACN