Nou xoc entre els socis de Govern en plena polèmica que envolta la protecció del català a les aules després de la sentència del Suprem que imposa el 25% en castellà. Aquest matí en una entrevista la presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha fet una proposta clara, que el conseller d'Educació Josep Gonzàlez Cambray assumeixi la direcció de l'escola de Canet per "descarregar la pressió sobre els professionals". Aquesta proposta ha sobtat a ERC, que poques hores després en roda de premsa ha contestat que confien en la gestió que decideixi el Govern i que no aposten per "improvisacions ni solucions màgiques", en referència a les declaracions de Borràs. 

"És una entrevista que ha fet una persona", ha volgut rebaixar la portaveu dels republicans, Marta Vilalta, que ha dit que confia en la gestió de Cambray i del president, Pere Aragonès, per blindar la immersió lingüística: "Cal seguir forjant consensos per garantir l'autonomia dels centres i perquè el Govern faci costat a les escoles", ha defensat, i ha reiterat que això no va d'assumir la direcció dels centres del país sinó de defensar les lleis del país que blinden la immersió lingüística. Poc després de la roda de premsa de Vilalta, la portaveu de Junts, Elsa Artadi, ha blindat la proposta de Borràs.

 

Així mateix, ha reivindicat que el partit defensarà la llengua com ho ha fet sempre i "de vegades molt sols" en tots els espais on tinguin responsabilitats i ha volgut deixar de valorar l'acció dels seus socis de govern: "No sabem si Junts ha fet una cosa o l'altra".

Així, en la seva intervenció  ha reiterat -sense concrecions- que faran tot allò que estigui en les seves mans per protegir el català a les escoles, i ha reivindicat que només amb una república catalana independent seran capaços de blindar la llengua: "Malauradament encara no tenim totes les eines d'un estat que ens permetin defensar la llengua catalana com es mereix".

L'audiovisual

Més enllà de l'escola, ha assegurat que defensaran el català en tots els àmbits de la vida per deixar enrere l'autoritarisme i les actituds feixistes que encarnen el franquisme dels que volen imposar percentatges, dels que els volen a la presó i dels que els volen rendits i abatuts: "Ho farem a l'escola i a l'audiovisual".

Així s'ha referit Vilalta també a la negociació amb Madrid per salvar el català en la llei estatal, ​una negociació àmpliament criticada per com s'estan diluint les quotes: "Seguim negociant amb el Govern de l'Estat per concretar el catàleg del català a les plataformes. Allà on som, de vegades més sols del que voldríem, ho defensarem", ha reiterat. 

Nova resposta, ara a Puigneró

El català no  ha estat l'únic plat tirat pel cap entre socis de Govern. En la mateixa roda de premsa Vilalta ha estat preguntada per una entrevista al vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, en què deia que l'estabilitat està en risc perquè l'acord entre ERC i la CUP ja no existeix. Per la portaveu republicana, el seu partit és el soci "més fiable" del Govern, i ha reclamat "lleialtat". 

A la imatge destacada, la portaveu d'ERC, Marta Vilalta / Marc Puig (ERC)