Mentre a Madrid continuen les negociacions pel suport d'ERC a la nova llei audiovisual que prepara el govern de Pedro Sánchez, Oriol Junqueras ha assegurat que si finalment s'acaba produint l'entesa amb el PSOE, serà perquè l'acord és "bo", però "pitjor del que voldrien". Així s'ha pronunciat el líder del partit en una entrevista a TV3, centrada en el català, tant pel que fa a aquesta llei com per la protecció de la immersió lingüística. 

"Mai no hi ha un acord en res fins que no hi ha un acord amb tot", ha dit Junqueras sobre la possibilitat que s'hagi arribat ja a una entesa amb el PSOE, que implicaria aprovar els pressupostos. El diari El País hagi publicat que socialistes i republicans avancen amb les negociacions i que la clau és que ERC "ha acceptat la idea que és inviable obligar les plataformes internacionals com Netflix, HBO o Prime que garanteixin la quota del 6% de producció en llengües cooficials". La compensació a aquest fet passa per un fons estatal que finançarà part de la producció en català, a banda del doblatge.

A més, obligarà grans plataformes a posar el seu catàleg grans produccions que ja han estat doblades en català i, no obstant això, no hi apareixen com a disponibles. 

Conformar-se amb el no-res

Arran d'aquestes informacions, el líder d'ERC ha assegurat que si finalment es pot arribar a un acord, aquest serà bo, però "pitjor del que voldríem". Malgrat tot, però, també ha obert la porta que aquesta entesa finalment no es produeixi: "Si no hi ha acord, és perquè aquest no valia la pena. Nosaltres estem treballant per tenir un acord millor que res", ha dit Junqueras, criticant que l'alternativa no pot ser "conformar-se amb el no-res". "Tant de bo tothom fes feina en la nostra direcció", ha desitjat l'exvicepresident de la Generalitat. 

Crítiques a Junts 

D'altra banda, Junqueras també ha criticat les paraules de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que va demanar al Govern que assumís la direcció de l'escola de Canet, on una família ha exigit un 25% de les hores en castellà. El líder republicà ha demanat a Borràs "responsabilitat" a l'hora de fer declaracions, assegurant que aquestes eren "partidistes". De fet, Junqueras ha demanat a Junts per què, seguint la proposta de Borràs, no va assumir la direcció de les escoles que ja apliquen el 25% en castellà quan tenia responsabilitats en aquest àmbit.

Junqueras també ha criticat la manca de lleialtat de Junts vers el president Aragonès pel que fa a la taula de diàleg, a la cual els de Puigdemont finalment no van assistir. Junqueras ha lamentat que no "s'intenti aprofitar" la taula que reconeix un conflicte polític, "el que demanava tothom", i ha destacat que si hi hagués una actitud lleial "seria tot més fàcil i seríem més forts". 

El full de ruta 


Per defensar el català, Junqueras ha demanat als catalanoparlants que "facin l'esforç de parlar en català en tots els àmbits", tot i que creu que, realment, "l'única cosa que blinda el català és que siguem un país independent i que disposem de les eines d'un estat". Ara bé, el líder republicà ha defensat que "és molt més fàcil arribar a la independència construint cada dia grans consensos que dividint els independentistes i la societat catalana" i que ningú el podrà convèncer del contrari. 

Per acabar, Junqueras ha defensat que "el full de ruta cap a la independència és construir majories independentistes cada cop més grans. Ser cada cop més i més forts" i creu que el seu partit "fa la feina que toca, buscant consensos amb tothom". 

A la imatge principal, Junqueras durant un acte d'ERC / ACN