La dirigent i portaveu del grup parlamentari de Vox a Andalusia, Macarena Olona, ha fet pública aquest divendres la seva decisió de renunciar als seus càrrecs tant en el Parlament andalús com en el partit per motius de salut. En un comunicat, Olona ha indicat que "ha arribat el moment de posar fi a aquesta etapa per raons metgesses alienes a la meva voluntat" i ha incidit que creia que n'hi hauria prou amb la seva sola voluntat, però ha assenyalat que "la salut no entén de compromisos adquirits". La dirigent de Vox ja ha comunicat la seva decisió al líder del partit, Santiago Abascal, que ha manifestat el seu "profund agraïment" pels seus tres anys d'"esforç i dedicació". "Només puc tenir paraules de gratitud per a Macarena Olona. Estic segur que el gran servei que ha prestat a Vox i a Espanya no és res al costat del que deixarà en el futur. En aquesta casa, que és la seva, sempre tindrà les portes obertes. Fins sempre", ha escrit Abascal a les xarxes socials.

Olona, que ha pres la decisió de deixar la política "després d'un període de reflexió durant els últims dies", ha recordat com un privilegi "compartir aquests anys d'enorme creixement per a Vox, milers de quilòmetres recorreguts, jornades interminables i la permanent lliura a Espanya". "Un honor ser part d'aquesta família que no ha perdut l'esperança del canvi que mereix Espanya", ha destacat. Segons ha ressaltat el partit en un comunicat, Olona, que va renunciar al Congrés dels Diputats per optar a la Presidència de la Junta d'Andalusia, deixa entre els companys i militants una "empremta inesborrable d'exemple i treball".

Macarena Olona va arribar a les files de Vox en les eleccions generals d'abril de 2019 i ha estat diputada per Granada les legislatures XIII i XIV. El maig d'aquest any, i després de ser nomenada cap de llista de la formació a la Junta d'Andalusia, va renunciar al seu escó per dedicar-se en exclusiva a la campanya andalusa, tanmateix, no va aconseguir el seu objectiu d'impedir la majoria absoluta del Partit Popular i entrar a formar part del Govern de Juanma Moreno. De fet, malgrat créixer respecte a 2018, Vox va quedar al Parlament andalús relegat a la irrellevància davant de la majoria absoluta dels populars, obtenint un total de 14 diputats, amb un percentatge de vots del 13,45%, davant el 10,97% per cent de fa gairebé quatre anys.

Els de Santiago Abascal van afrontar les eleccions andaluses enmig d'un clima d'eufòria després d'haver aconseguit formar part del seu primer Govern autonòmic a Castella i Lleó. Ja van dir que la seva entrada a San Telmo era inevitable si el PP volia comptar amb el seu suport i fins i tot van fabular amb la idea de ser ells els qui lideressin en nombre de vots. A Vox estaven convençuts que les seves sigles eren per si soles suficients per mobilitzar el seu electorat i sumar un gran nombre de vots procedents d'altres partits. Tanmateix, van assumir que era necessari fer un pas més endavant i van presentar Macarena Olona com a candidata, un dels seus actius més importants al Congrés dels Diputats.