Els resultats de les eleccions andaluses, amb un PP aconseguint majoria absoluta en un feu socialista, Ciutadans desapareixent i Vox perdent tot el seu poder d'influència, han donat pas a un munt d'anàlisis i tothom ha volgut dir-hi la seva. Entre aquests que han donat la seva opinió sobre què se'n deriva d'aquests comicis hi ha Lluís Llach, que ha reflexionat sobre com aquesta victòria del Partit Popular i la desfeta de l'esquerra pot afectar la realitat política de Catalunya. "Des de la ignorància. Anem cap a una Espanya governada pel PP, PP+VOX o PP+PSOE. Em sembla que qualsevol altra possibilitat és enganyar-nos o que ens enganyin. Sabem doncs que tenim fins a finals del 2023, si no és abans, per fer una defensa Siciliana i preparar un contraatac". En principi, les eleccions generals espanyoles s'haurien de celebrar per aquestes dates, quatre anys després del 10-N, però el Partit Popular ja ha sortit a demanar a Pedro Sánchez que assumeixi la derrota i convoqui unes eleccions generals anticipades després de la seva derrota a Andalusia. 

"Penso que és hora de corregir estratègies equivocades, canviar criteris i, més enllà de crítiques raonables, direccionar la nostra lluita perquè sigui efectiva abans que sigui massa tard. Qui no ho faci, no podrà dir que la història no l'ha avisat. Ara ho sabem tots i és profecia", ha continuat Llach, deixant clara quina creu que és la direcció que ha de prendre l'independentisme per arribar al seu objectiu. Les eleccions a Andalusia, on la por a l'extrema dreta ha mobilitzat els electors del PP en lloc dels d'esquerres, no deixen de ser una advertència per a Catalunya, segons el cantautor. 

El tuit de Puigdemont 

Llach no és, en cap cas, l'únic que ha reaccionat a les xarxes als resultats d'aquestes eleccions. També ho ha fet el president Puigdemont, però ell s'ha centrat en un altre objectiu: la desaparició de Ciutadans. En aquest sentit, Puigdemont ha demanat que gaudim del moment que significa una altra derrota política de qui va ser una de les seves grans rivals al Parlament: Inés Arrimadas. "Va néixer a Catalunya de la mà d'alguns personatges carregats d’odi". No només ha remarcat com Ciutadans va créixer sobre fonaments anticatalanistes, sinó que també subratlla que ho va fer "gràcies a diners que els van facilitar una gent que creia que controlar un banc servia per controlar un país…". Però Ciutadans no té control a Catalunya, d'on són originaris, ni ara a Andalusia. Tot plegat completava una nit que Puigdemont remarcava com a "gran jornada gironina", en referència a les victòries esportives dels equips de futbol i bàsquet de la ciutat.