El Girona venç a Fontajau a l'Estudiantes i aconsegueix l'ascens a la lliga ACB 14 anys després. El Girona, pràcticament, per davant en tot el partit, ha mantingut en tot moment l'avantatge aconseguit per tornar a la màxima categoria del bàsquet espanyol. Una pobra anotació de Movistar Estudiantes, sobretot en el tercer quart, ha permès que el conjunt català prengués un avantatge impossible de recuperar.

Alternatives sense dominador clar

El partit començava bé per als interessos del Girona de Marc Gasol, que no ha volgut perdre's el partit més important de la temporada malgrat els dubtes que deixava després de lesionar-se en les semifinals davant del Lleida. Fjellerup semblava estar entonat i estrenava el marcador amb un triple, el mateix jugador del conjunt gironí feia la segona anotació per al seu equip, per contestar a una cistella de Faggiano.

Girona Estudiants Final Play off EFE
L'Estudiantes-Girona ha estat disputat fins al final / EFE

Cap dels dos equips no era capaç de distanciar-se al marcador i un parcial de 10 a 2 per als interessos d'Estudiantes els posava 3 punts a dalt gràcies a un triple de Faggiano. Allà ha aparegut Yawara per tornar a igualar el marcador contestant al triple de Faggiano amb una altra anotació de 3 (12 - 12). El final del primer quart s'ha saldat amb tres cistelles consecutives per als catalans per anar-se'n 5 punts per sobre (14-19).

En el segon quart semblava que el Girona aconseguia imposar el seu ritme amb un triple d'Eric Vila (14 - 22). Tanmateix, l'Estudiantes no estava disposat a cedir i un parcial de 6-0 favorable als madrilenys tornava a apropar-los al Girona, però dos triples consecutius de Vecvagars i una altra cistella de Yawara posaven la màxima diferència per al Girona (20-30). Els gironins no han estat capaços de mantenir el ritme i de nou un parcial de 6 a 0 per a Estudiantes ha tornat a apropar als madrilenys. A 9 dècimes per al descans, Dee retallava distàncies sobre la botzina (30-34).

Tercer quart demolidor del Girona

El tercer quart l'ha dominat el Girona que, malgrat no fer el seu millor partit, sabia molt bé a què jugava. Una anotació molt pobra amb un parcial de 5 a 8 en 5 minuts ha estat clau perquè el Girona controlés el partit. Llavors han aparegut Marc Gasol, amb un 2+1, i Fjellerup, amb una altra cistella més tir lliure addicional, per agitar un partit que es posava molt de cares per al Girona (39-49).

Després d'un intercanvi de triples entre Vecvagars i Javi Beirán, Sàbat s'ha afegit  a la festa amb un altre triple (42-55). Al final del tercer quart el marcador era favorable al Girona (47-58), arribant a aconseguir una màxima de 14 punts.

A Fontajau se les prometien molt felices, però l'Estudiantes no li anava a posar les coses fàcils als catalans, que veien com el seu avantatge s'esfumava amb un parcial d'11 a 2 durant l'últim quart (58-60). Quan semblava que tot estava sentenciat, un intent de remuntada del conjunt madrileny feia patir els gironins.

Ha estat aleshores quan ha aparegut Marc Gasol tirant d'experiència. A falta d'1 minut i mig anotava per posar el partit molt coll avall i anar-se'n sis a dalt al marcador. Josep Franch a falta de 8 segons anotava els dos tirs lliures pel seu equip i tancar el partit. El Girona ha acabat derrotant l'Estudiantes per 60 a 66 i ha aconseguit el tan anhelat ascens després de 14 anys, una cosa que semblava impossible quan Gasol va arribar a la ciutat catalana i l'equip es trobava en llocs de descens.

Imatge principal: Marc Gasol celebrant l'ascens amb alguns companys / EFE