Les eleccions a Andalusia deixen molts titulars, des de la victòria històrica del PP a la patacada del PSOE, passant per la punxada de Vox. Tanmateix, si hi ha un partit polític que s'ha defenestrat ha estat Ciutadans (Cs). La formació taronja a Andalusia, liderada per Juan Marín, han passat de tenir 21 diputats al parlament andalús a quedar-se amb zero. La desfeta de Cs ha aixecat molta expectació i ha recollit respostes de tota mena de forces polítiques. El president Carles Puigdemont ha estat un dels que s'ha pronunciat a través de les xarxes socials: "Gaudim de la desfeta d'aquest residu polític". 

TUIT Puigdemont eleccions andaluses

En la seva piulada, Puigdemont recorda els inicis de la formació taronja: "Va néixer a Catalunya de la mà d'alguns personatges carregats d’odi". No només ha remarcat com Ciutadans va créixer sobre fonaments anticatalanistes, sinó que també subratlla que ho va fer "gràcies a diners que els van facilitar una gent que creia que controlar un banc servia per controlar un país…". Però Ciutadans no té control a Catalunya, d'on són originaris, ni ara a Andalusia. Tot plegat completava una nit que Puigdemont remarcava com "gran jornada gironina", en referència a les victòries esportives dels equips de futbol i bàsquet de la ciutat. 

Derrota i dimissió

Passar de 21 representats al parlament andalús a zero té un preu i en aquest cas ha estat la dimissió de Juan Marín, líder de la formació taronja a Andalusia. Abans que acabés l'escrutini Marín ja va comparèixer davant dels mitjons per deixar  tots els seus càrrecs i abandona la vida política després dels resultats obtinguts. Malgrat l'amarga derrota de Ciutadans, Marín ha celebrat la irrellevància de l'extrema dreta de Vox. Com ha succeït anteriorment quan Ciutadans ha encaixat alguna derrota electoral, els rumors sobre la continuïtat de la seva líder estatal, Inés Arrimadas, s'ha posat en dubte des de fora de la formació. 

Gran victòria del PP

El gran vencedor d'aquesta cita electoral ha estat el PP de Juanma Moreno, tal com es preveia a les enquestes. Els populars sumen 30 nous escons, fet que els fa superar la majoria absoluta. De manera que els desitjos de Moreno es compleixen: podrà governar en solitari. Fet que relega a Vox a la irrellevància. 

Per altra banda, les esquerres andaluses no han sortit ben parats d'aquestes eleccions. El PSOE perd el seu feu històric. Juan Espadas obté tres diputats menys i es queda amb 30 representants. Tanmateix, els partits a l'esquerra dels socialistes encara han sortit més malparats, la candidatura conjunta d'Endavant Andalusia va aconseguir el 16% dels vots i 17 escons el 2018, que ara es converteixen en un 12% en total i 7 escons en anar separats Endavant Andalusia, que obté 2 seients, i Per Andalusia, que inclou Podemos i es queda amb 5.