Després que el govern espanyol assegurés que el diàleg entre la Moncloa i la Generalitat "ja s'ha consumat" i donés carpetada a una altra possible reunió de la taula de diàleg, el cantautor Lluís Llach ha volgut valorar els suposats "fruits" que han donat les converses entre els dos executius. "Caram si han donat fruit", ha expressat el cantautor a través d'una piulada carregada d'ironia. Llavors ha passat a enumerar totes les conquestes que la col·laboració entre el president espanyol, Pedro Sánchez, i el president del Govern, Pere Aragonès, ha obtingut. "Ell" —en referència a Sánchez— "de president", els pressupostos que s'aproven perquè "no es quedin penjats", la Generalitat convertida en "una exigent eina de desmobilització", lleis per "reprimir l'independentisme quan calgui i contra qui calgui", ha criticat Llach, que ha assenyalat que tot això ha estat "a canvi d'uns indults que necessitava concedir". 

Després d'enumerar tot allò que el Govern ha assolit en la seva negociació amb l'executiu socialista en un to sarcàstic, Llach ha canviat a un posat més seriós i ha definit la taula de diàleg com "la taula de rendició negociada més rendible a la qual el triler podia aspirar". Finalment, ha recuperat la ironia al final del missatge, que ha aprofitat per agrair la feina als polítics a Catalunya. "Gràcies partits indepes. Uns més que d'altres, però tots hi heu posat de la vostra part", ha reblat Llach. 

Tuit Lluis Llach critica taula dialeg
Tuits de Lluís Llach en els quals critica la taula de diàleg

El Govern assegura que la taula de diàleg continua

El govern espanyol considera que per ara ja ha fet prou en relació amb Catalunya i posa la vista en l'any electoral que té al davant. Des del PSOE es posen la medalla d'haver aconseguit recuperar "la concòrdia" entre l'Estat i el Govern per sobre de "la confrontació". En aquesta línia, algunes de les declaracions de Sánchez en les últimes setmanes han estat que "el Procés s'ha acabat" o que ara a Catalunya "es compleix la Constitució". Des de la seva perspectiva, a més, la reforma del Codi Penal pactada amb ERC per derogar la sedició, reformar la malversació i incloure el delicte desordres públics agreujats implica que els republicans han acceptat que l'1-O va ser delicte. En aquest sentit, ha rebutjat qualsevol possibilitat d'acceptar un referèndum pactat a Catalunya, i ara també ha deixat força clar que no té intencions de tornar a seure a la taula de diàleg

Tanmateix, des del Govern relativitzen aquestes paraules i asseguren que hi haurà una altra reunió. Fonts de la presidència han assenyalat que ocasions anteriors, Pedro Sánchez i el seu executiu "han negat sempre la taula fins 24 hores abans que se celebrés", però que malgrat tot s'han acabat fent passes que semblaven difícils. Amb tot, asseguren que el procés de negociació segueix endavant i que en cas que la Moncloa no compleixi amb la paraula donada, els diputats d'ERC al Congrés exerciran "pressió democràtica" perquè mogui peça.