No hi haurà taula de diàleg pròximament. El govern espanyol té clar que l'estratègia política que té vers Catalunya dona els seus fruits i que el diàleg entre la Moncloa i la Generalitat “ja s’ha consumat”. Així ho assenyalen fonts de l’entorn de Pedro Sánchez, que aposten per un any electoral en el qual el PSOE presumeixi de les mesures anticrisi que ha tirat endavant per combatre els efectes de la guerra a Ucraïna. Així doncs, el govern espanyol podria xutar la pilota fora de la taula de diàleg fins més enllà de després de les eleccions municipals i no reunir-se amb el Govern fins a l’estiu.

De la mateixa manera, l’entorn del president espanyol considera que Esquerra Republicana, amb la reforma del Codi Penal que ha pactat amb el PSOE i que precisament s’ha aprovat de manera definitiva aquest dijous al Senat, reconeix que l’1-O és delicte. És també per això que des de la Moncloa consideren que la via Montenegro proposada per ERC només representa un perill per a la dreta espanyola. “Un referèndum no té cabuda a la Constitució”, assenyalen les mateixes fonts, si bé no tanquen la porta amb la mateixa fermesa a una futurible consulta a Catalunya sobre els resultats de la taula de diàleg, tal com van pactar republicans i socialistes en la investidura de Sánchez.

Així doncs, el govern espanyol no creu que els acords als quals ha arribat darrerament el PSOE amb ERC es tradueixin en un càstig electoral. Tampoc no mostra preocupació pel resultat del CIS d’aquest dimecres, que escurçava les distàncies entre Sánchez i Feijóo, justament quan el debat polític ha girat al voltant de la derogació de la sedició i la reforma de la malversació. A més, si bé aquest diari explicava dijous que el PP confia a beneficiar-se de la crisi institucional, des de la Moncloa consideren que es tracta d’una qüestió que beneficiarà el PSOE. “La gent veu de manera molt evident com actua el PP amb el Constitucional”, afirmen des del nucli dur de l’executiu espanyol.

Així mateix, la Moncloa sosté que ha estat un encert treballar per la “convivència” i per “dir Sí” a Catalunya, ja que considera que electoralment és molt més rendible que el “No” reiterat a les demandes dels catalans. Ara bé, el govern espanyol vol apostar per projectes integradors “i no divisius”, un motiu més per impossibilitar un referèndum d’autodeterminació al país. L’executiu de PSOE i Unidas Podemos també afirma que la unilateralitat del moviment independentista ha quedat enrere, i que actualment a Catalunya “es compleix la Constitució”. Cal recordar que el mateix president del govern espanyol va afirmar aquesta setmana al Congrés dels Diputats que el Procés havia “acabat”, i va referir-se a unes declaracions que va fer Jordi Sànchez.