El Govern de la Generalitat relativitza els missatges públics que arriben des de la Moncloa en el sentit que no se celebrarà la taula de diàleg prevista per abans d'acabar aquest any. Després que des de l'entorn de Pedro Sánchez s'hagi donat allargues a la reunió assegurat que el diàleg amb Catalunya ja s'ha consumat, fonts del Palau de la Generalitat han replicat emmarcant aquesta mena de discurs en la gesticulació habitual que arriba des de Madrid i assegurant que la trobada se celebrarà.

"El millor en aquests casos són els fets. El Govern espanyol i el seu president han negat sempre la taula fins a 24 hores abans que se celebrés. Molts passos dels que s'han fet han dit que eren difícils i s'han acabat produint", asseguren fonts de presidència, que insisteixen que el procés de negociació, més enllà de les trobades formals de la taula de diàleg, continua.

Pressió democràtica

Segons aquestes fonts, l'executiu català ha usat tots els elements de "pressió democràtica" de què disposa i té intenció de continuar utilitzant els diputats d'ERC al Congrés per obligar la Moncloa a moure peça, fent el que han fet "sempre quan semblava que no volien complir la paraula donada".

La taula de diàleg es va reunir per darrer cop el juliol passat. En aquella reunió es va reiterar la voluntat de posar fi a la judicialització de la política, però sense entra en concrecions. De fet, es va acordar que les propostes concretes s'havien de materialitzar en un nova reunió de la taula que se celebraria abans d'acabar l'any. En aquest temps, el PSOE ha impulsat amb Podemos i ERC la reforma del Codi Penal, amb la derogació de la sedició i els canvis als desordres públics agreujats. A més, la setmana passada Sánchez va assegurar que no hi haurà cap nou referèndum, com defensen els republicans amb la proposta que debatran al seu proper congrés, i que el procés s'ha acabat. Aquest dijous, des de la Moncloa s'insistia que el procés "ja s'ha consumat" i que ERC amb la reforma del Codi Penal que ha pactat amb el PSOE reconeix que l'1-O és delicte.

Per contra, des del Govern s'assegura que no només no ha acabat el procés sinó que amb l'Acord de Claredat que impulsa el president, Pere Aragonès, s'ha tornat a generar un debat i s'ha tornat a situar aquesta qüestió a l'agenda política.

Pressupostos

En relació a la negociació dels pressupostos, que el Govern manté amb PSC i Junts, des de presidència s'assegura que les converses estan molt avançades i que els grups tenen ja l'acord definitiu com a resultat de les converses, per la qual cosa l'aprovació dels pressupostos depèn de la "voluntat política" dels partits.