El president Pere Aragonès ha tancat el curs polític abans de marxar de vacances amb una roda de premsa després de la reunió del Consell Executiu en què ha defensat de nou la seva proposta per l'acord de claredat i també ha instat a Junts a "aprofitar l'oportunitat" que l'independentisme té sobre la taula a l'hora de negociar la investidura de Pedro Sánchez. I cap de les dues coses ha agradat gens ni mica a la presidenta de Junts, Laura Borràs, que ha reaccionat a les paraules d'Aragonès assegurant que el president de la Generalitat està "desconnectat" de la realitat del moviment independentista, que en les passades generals va passar de 23 a només 14 representants. "Sortir a parlar de taula de diàleg i d’acord de claredat avui només demostra el seu nivell de desconnexió de la realitat de l’independentisme", ha recriminat Borràs en una piulada, retraient també a Aragonès que parli dels vots del seu partit a l'hora d'investir a Pedro Sánchez: "I dels vots de Junts, ja en parlarem des de Junts". En la roda de premsa, Aragonès havia assegurat que hi ha "posicions compartides" des de Catalunya entre els 14 diputats independentistes, incloent-hi els juntaires.

Aquest dimarts, davant els periodistes, Aragonès ha evitat entrar en concrecions però ha instat Junts a aprofitar la situació per garantir que Catalunya pugui votar el seu futur en un referèndum i que es posi fi a la repressió, a banda d'acabar amb els dèficits fiscal i d'infraestructures, les condicions que ERC havia posat a la investidura del candidat socialista, tal com el mateix Aragonès va revelar en un acte electoral a l'Hospitalet de Llobregat. "Pedro Sánchez haurà de moure's. És a ell a qui correspon fer propostes", ha advertit el president, tot i que des de Madrid l'única proposta pública que ha arribat és la de la ministra d'Hisenda en funcions, María Jesús Montero, sobre una reforma "urgent" del sistema de finançament autonòmic i perdonar el deute a Catalunya i altres autonomies. Davant aquest plantejament dels socialistes, el diputat de Junts al Parlament Joan Canadell ha recordat que fa unes setmanes el seu partit va presentar una moció en el mateix sentit, però el PSC hi va votar en contra. "Sembla que els amos de Madrid tenen una altra idea o necessitat", ha reflexionat. 

Junts reclama la compareixença de Vilagrà 

Per altra banda, aquest mateix dimarts des del partit de Laura Borràs i Jordi Turull han reclamat que Laura Vilagrà, consellera de la Presidència, comparegui al Parlament per la presentació que va fer el Govern de la prova pilot de la renda bàsica universal al Marroc, tot i que el Parlament va tombar-la. Des de Junts lamenten que el Govern "no respecti els posicionaments aprovats al Parlament i, amb una minoria de 33 diputats, doni l'esquena a la cambra catalana". Junts ha aprofitat l'avinentesa per recordar al Govern que la comissió d'Economia del Parlament va aprovar al març una esmena als pressupostos de la Generalitat per rebutjar l'impuls de la proposta de la renda bàsica universal que pretenia implementar el Govern.