Junts reclama la compareixença al Parlament de la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, per la presentació de la prova pilot de la renda bàsica universal (RBU) que el Govern va fer dijous passat al Marroc malgrat la negativa del Parlament al pla pilot de la RBU. Així, Junts lamenta que el Govern "no respecti els posicionaments aprovats al Parlament i, amb una minoria de 33 diputats, doni l'esquena a la Cambra catalana. Junts ha aprofitat l'avinentesa per recordar al Govern que la comissió d'Economia del Parlament va aprovar al març una esmena als Pressupostos de la Generalitat per rebutjar l'impuls de la proposta de la renda bàsica universal que pretenia implementar el Govern. 

L'economista Guillem Castells va explicar la prova pilot del Govern al Marroc com a membre de l'equip tècnic de l'Oficina del Pla per Implementar la Renda Bàsica Universal i en el marc d'una taula rodona sobre emancipació juvenil organitzada per la Delegació de la Generalitat al Nord d'Àfrica.

Què és exactament la renda bàsica universal?

Concretament, segons s'explica a la web del Govern, la renda bàsica universal és una assignació monetària incondicional i universal per a tots els membres d'una comunitat, sense que s'exigeixi cap contraprestació al receptor, com pot ser la cerca activa de feina o l'acompliment de cursos de formació, entre altres.

Allau de crítiques al Govern per insistir amb la RBU malgrat el rebuig del Parlament

El Govern està sent molt criticat a les xarxes socials per haver fet cas omís a la negativa del Parlament al pla pilot de la renda bàsica universal. Malgrat que una esmena del PSC a la llei d'acompanyament dels pressupostos va tombar el mes de març passat el pla pilot de la Renda Bàsica Universal, el Govern va anunciar que l'Oficina del pla pilot de la RBU continuaria operant. L'anunci no va aixecar massa polseguera. Però, ara, ha transcendit a l'esfera pública que un dels membres d'aquesta oficina, Guillem Castells, va viatjar la setmana passada al Marroc per explicar el pla del Govern per impulsar la RBU.

La notícia ha provocat molta indignació. Concretament, múltiples persones retreuen al Govern de Pere Aragonès que impulsi una iniciativa que el Parlament ha rebutjat. Altres ciutadans també denuncien que es promogui una renda universal quan no s'estan cobrint ajuts ja existents o serveis bàsics.