"Aprofitar l'oportunitat". Aquesta ha estat la crida del president de la Generalitat, Pere Aragonès, a Junts en la roda de premsa de balanç del curs polític i davant dels resultats de les eleccions generals, que deixen en mans de l'independentisme el futur de la legislatura. Aragonès ha evitat entrar en concrecions però ha instat a aprofitar la situació per garantir que Catalunya pugui votar el seu futur en un referèndum" i que es posi fi a la repressió, així com per acabar amb els dèficits fiscal i d'infraestructures. "Pedro Sánchez haurà de moure's. És a ell a qui correspon fer propostes", ha advertit el president.

Aragonès, que ha insistit que el seu executiu esgotarà la legislatura i que les eleccions al Parlament se celebraran el febrer del 2025, no ha concretat com pensa tirar endavant el Govern amb només 33 diputats ni si es planteja un canvi d'estratègia. Ha admès, però, que els resultats electorals d'ERC no han estat bons, i que les causes són múltiples, entre les quals ha assenyalat la concentració de vot per frenar la dreta i l'extrema dreta, però també el càstig dels votants republicans a l'estratègia d'acords a Madrid aquesta legislatura. "Segur que hi ha votants que no hi han estat d'acord, que els consideren insuficients i tenen matisos o dubtes, per tant, caldrà revisar el que calgui revisar i ser millors en la nostra feina", ha admès.

 

Negociació

Malgrat les nombroses preguntes al respecte, no ha entrat en concrecions sobre quines són les exigències que plantegen a Pedro Sánchez pel que fa a la negociació política i s'ha limitat a advertir que mentre no s'encarrilin les converses, no es podrà pronunciar sobre qüestions que ara mateix "formen més part de l'especulació que en la realitat". Tot just ha apuntat la necessitat d'acordar amb l'Estat un "referèndum perquè la ciutadania es pronunciï sobre la sobirania de Catalunya", però sense especificar com ni quan, i ha tret ferro a les afirmacions en el sentit que no hi cap a la Constitució perquè, segons ha dit, existeixen informes que assenyalen el contrari, en referència a l'Acord de Claredat que prepara el seu executiu.

Tampoc ha volgut concretar l'instruments amb què s'hauria de negociar aquest referèndum. En relació amb la taula de diàleg, que aquesta legislatura ha aixecat intenses crítiques de la resta de l'independentisme, s'ha limitat a assegurar que es tracta d'una eina que està "a disposició de qui la vulgui utilitzar". "Si algú té una altra via que la posi sobre taula. No és tan important l'instrument com el què", ha argumentat.

Contactes amb Junts

Igualment, ha evitat concretar els contactes que ha mantingut amb Junts per al front comú que proposa a Madrid. "Els contactes són habituals, després de les eleccions i abans, a vegades més intensos i a vegades més pausats. Estic en contacte amb molta gent, amb tota la gent amb qui cal estar en contacte", ha assegurat sense especificar.

Amb relació a la proposta de negociar un nou finançament, que ha plantejat la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, Aragonès ha ironitzat recordant que "fa 10 anys que està caducat el sistema i ella en fa cinc que és ministra". En qualsevol cas, ha deixat clar que aquesta negociació haurà de ser bilateral i no en el marc del Consell de Política Fiscal i Financera. "Nosaltres defensarem Catalunya sempre. No defensarem els interessos d'un altre. Defensarem que es redueixi el dèficit fiscal del nostre país", ha reblat advertint que les negociacions no han començat i que quan es moguin les propostes, farà una valoració, "abans no".