El PSC ha arrasat a Catalunya i ha aconseguit una victòria clau per a Pedro Sánchez, amb 19 diputats, set més que el 2019, mentre que l'independentisme s'ha desplomat. Després de guanyar les passades generals amb 13 escons, ERC s'ha hagut de conformar aquesta nit amb 7 diputats. El mateix resultat que ha obtingut Junts, que ha perdut un escó, mentre que la CUP ha quedat fora de l'hemicicle. Això no obstant, els independentistes seran decisius si Pedro Sánchez pretén fer govern tot i haver quedat per darrere del PP i aprofitant que Alberto Núñez Feijoo no ha aconseguit sumar una majoria suficient amb Vox.

El PSC ha encapçalat els resultats a Barcelona, Tarragona i Lleida —i empata amb Junts a Girona, però guanyant en vots absoluts—, és a dir, que tres de les cinc circumscripcions en què els socialistes han aconseguit guanyar a tot l'Estat són catalanes i quatre de les nou en què lidera en vots absoluts. A més, el PSC ha fet el salt de 12 a 19 escons sense perjudicar els seus socis de Sumar, que ha repetit els 7 diputats que havien aconseguit els comuns el 2019.

 

 

Independentisme, tocat però decisiu

A l'independentisme l'escenari és ben diferent i l'abstenció ha resultat determinant. La caiguda ha afectat les tres formacions, tot i que la més perjudicada ha estat ERC que ha perdut gairebé la meitat dels escons que tenia i ha passat de 13 a 7. Els republicans han perdut tres diputats a Barcelona, un a Tarragona, un a Lleida i un a Girona. Amb tot, li queda el consol, com ha demostrat el seu candidat, Gabriel Rufian, d'haver quedat per davant de Junts en vots absoluts, malgrat que han empatat a 7 escons. Junts, que tenia 8 diputats —la meitat dels quals eren del PDeCAT que aquesta nit no ha aconseguit representació—, n'ha perdut un per Barcelona, la mateixa circumscripció on tenia representació la CUP, que ara ha desaparegut del Congrés després de perdre els seus dos representants.

Això no obstant, ERC i Junts poden ser decisius a Madrid, si el PSOE busca articular una alternativa a un govern PP-Vox, un escenari que no s'ha produït mai a l'Estat espanyol, on sempre ha governat la formació que aconsegueix guanyar les eleccions. En aquest cas, Pedro Sánchez no en tindria prou amb ERC, sinó que hauria de buscar també el suport de Junts, que durant la campanya ha deixat clar que no faria costat al candidat socialista, si no garanteix la convocatòria d'un referèndum d'autodeterminació. "Nosaltres no farem president Pedro Sánchez a canvi de res", ha advertit Míriam Nogueras en comparèixer aquesta nit i després d'assegurar que no li tremolarà el pols per mantenir les seves exigències.

PP triplica resultats

El PP, que tenia dos escons, els dos per Barcelona, ha passat a cinc escons en aquesta circumscripció i ha entrat també per Tarragona, amb un escó. En total s'ha quedat amb sis diputats, ja que no ha aconseguit representació ni per Girona ni per Lleida. Els populars, que en aquests comicis han comparegut amb un candidat de perfil moderat com Nacho Martín Blanco, no han pogut, però, beneficiar-se tant de l'onada del PP a l'Estat com pronosticaven les enquestes que fins i tot li auguraven un inèdit segon lloc a Catalunya. El creixement dels populars tampoc no ha perjudicat Vox, que manté els seus dos representants per Barcelona.