Una esmena del PSC a la llei d'acompanyament dels pressupostos va tombar el mes de març passat el pla pilot de la renda bàsica universal. Primer en comissió i després al ple. Els socialistes van argumentar que els pressupostos no incloïen cap partida pressupostària per a aquest projecte i van reclamar coherència al Govern. Això no obstant, la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, va anunciar que mantenia activa l'Oficina que havia creat per impulsar aquest pla pilot. La decisió del Govern no va provocar aleshores cap reacció especial, fins ara quan ha transcendit que un dels membres d'aquesta oficina, Guillem Castells, va viatjar la setmana passada al Marroc per explicar el pla del Govern de renda universal. La notícia ha provocat una cascada de respostes a les xarxes, on es retreu a l'executiu que impulsi una iniciativa que el Parlament ha rebutjat. Nombroses reaccions denuncien que es promogui una renda universal quan no s'estan cobrint ajuts ja existents o serveis bàsics, i tampoc falten les que parlen d'espoli o d'un "efecte crida".

La renda bàsica universal és una assignació monetària incondicional i universal per a tots els membres d'una comunitat, sense que s'exigeixi "cap contraprestació al receptor, com poden ser la cerca activa de feina o l'acompliment de cursos de formació, entre altres", segons s'explica al web del Govern. L'economista Guillem Castells ha explicat la prova pilot del Govern al Marroc, en la seva condició de membre de l'equip tècnic de l'Oficina del Pla per Implementar la Renda Bàsica Universal, i en el marc d'una taula rodona sobre emancipació juvenil organitzada per la Delegació de la Generalitat al Nord d'Àfrica.

La piulada del Govern ha provocat una allau de crítiques. D'entrada, davant l'impuls d'una iniciativa que ha estat rebutjada al Parlament, a més de les diferents qüestions sobre l'origen dels diners per pagar aquesta Oficina.

Les més nombroses són, però, les piulades de Twitter en què els ciutadans carreguen contra la iniciativa i el Govern de Pere Aragonès i denuncien que no els arriben ajudes que han reclamat, o els dèficits i les mancances dels serveis públics a Catalunya.