És “urgent” i “obligat”, però també una manera de convèncer Junts per Catalunya en favor d’una investidura de Pedro Sánchez. Així s’ha expressat sobre la reforma del sistema de finançament autonòmic la ministra d’Hisenda i Funció Pública en funcions, María Jesús Montero. Aquest dimarts ha confirmat que el PSOE no només té pensat treballar en aquesta qüestió durant la pròxima legislatura —si aconsegueixen investir Pedro Sánchez— sinó que a més pot ser un ham per pescar els vots necessaris de l’independentisme català per mantenir el líder socialista a La Moncloa.

En una entrevista a TVE, la número dos del PSOE ha reiterat que aquesta reforma és “una urgència que cal presentar” i que així figura en el full de ruta del seu partit pels pròxims anys. Però, de la mateixa manera, ha confirmat que aquest és un tema que pot plantejar-se com a element seductor de Junts, per tal d’investir Pedro Sánchez. “Ja ho vam intentar la legislatura anterior, però no hi va haver el clima necessari amb les comunitats autònomes perquè aquestes tenien posicions de màxims”, ha lamentat la ministra d’Hisenda.

Cal recordar, però, que Junts per Catalunya —així com ERC— insisteixen en la necessitat d’impulsar un referèndum d’autodeterminació i l’amnistia per mantenir Pedro Sánchez a la presidència espanyola. María Jesús Montero ha reiterat aquest dimarts, però, que les demandes dels independentistes són inviables perquè no entren dins dels “marcs constitucionals”. “S’entén que els nacionalistes tinguin expectatives i un ideari, però tot això està als antípodes de la concepció d’Espanya que té el PSOE”, ha manifestat la ministra socialista. Però també cal tenir en compte que fins i tot el PNB ha alertat el PSOE que la seva condició per donar el seu ‘sí’ és un nou model territorial per a Catalunya i Euskadi.

Paral·lelament, Montero també ha desautoritzat Sumar, que fa unes setmanes va anunciar la decisió d’encarregar a Jaume Asens la tasca de negociar amb Carles Puigdemont un acord que mantingués el govern de coalició a La Moncloa. “Qui parla i qui té la responsabilitat d’articular la majoria és el partit gran, el PSOE, que ha millorat el seu resultat en nombre de vots i d’escons”, ha insistit, quan també se li ha preguntat sobre unes declaracions de Jéssica Albiach, en les quals va admetre que el referèndum i l’amnistia estan sobre la taula de la negociació entre Junts i el PSOE. Cal assenyalar, però, que la líder dels comuns al Parlament es referia que aquestes dues coses estan sobre la taula des del moment que els independentistes ho reclamen.

Finalment, Montero també ha recordat que allò que uneix el PSOE i Sumar a Junts per Catalunya, Esquerra Republicana, Bildu, el PNB i el BNG és que detesten la idea d’un govern espanyol capitanejat pel PP amb l’ajuda de Vox. “Continuaré demanant discreció per tal que hi hagi acords”, ha respost quan se li ha preguntat sobre les converses del seu partit amb la formació de Carles Puigdemont.