Embolica que fa fort. Quan queda una setmana per a l'aprovació definitiva dels pressupostos, el PSC ha evidenciat friccions amb Esquerra Republicana i l'esmena que els socialistes van registrar en solitari per aturar el pla pilot de la Renda Bàsica Universal (RBU) que contempla la llei d'acompanyament dels comptes ha tirat endavant amb els vots de Junts per Catalunya, Vox, Ciutadans i el Partit Popular. Hi han votat en contra ERC, la CUP i els comuns. La votació s'ha produït aquest divendres a la Comissió d'Economia i Hisenda en el marc de l'elaboració dels dictàmens dels projectes de llei dels pressupostos i de la llei d'acompanyament d'aquests.

Mentre transcorria la comissió parlamentària, la portaveu del PSC, Alícia Romero, ha comparegut per defensar que havien mantingut aquestes esmenes a la llei de mesures "tenint en compte que aquesta no es va acordar amb nosaltres i que es va presentar sense el nostre coneixement". "No podem ser deslleials a allò que creiem", ha sostingut Romero, que alhora ha destacat que són "gent de paraula" i que "complim tots els acords". La diputada socialista ha volgut recordar que no hi ha cap partida pressupostària assignada a la Renda Bàsica Universal al projecte de llei de pressupostos i que, "en coherència amb aquest esperit de l'acord, no té sentit aprovar l'assignació a través de la llei d'acompanyament, no es pot aprovar per la porta del darrere".

"Sociovergència real"

Mentrestant, a la comissió, el diputat de Junts, Joan Canadell, explicava que el seu grup votaria a favor de l'esmena del PSC perquè, tal com ara està concebuda i escrita, és un "engany a la ciutadania". Segons Canadell, la renda bàsica universal no es podrà aplicar "fins que no tinguem un estat independent" perquè, ara com ara, hi ha una "manca de recursos". La diputada Raquel Sans, d'ERC, ha replicat que justament volen posar en marxa aquest pla pilot perquè es pugui aplicar aquesta mesura "pionera i innovadora" quan Catalunya sigui independent. Sans ha retret al PSC que la pàgina 25 de l'acord de pressupostos estableix que "qualsevol modificació ha d'estar acordada" entre les parts signants del pacte i ha indicat que la votació d'aquesta esmena palesa una "sociovergència real".

Tot i que ERC ha perdut aquesta votació de l'esmena de supressió de l'assignació monetària del pla pilot de la RBU, els republicans han demanat un vot particular respecte a aquest article per al ple del Parlament del proper divendres, on se sotmetrà a votació el text inicial tot i que la comissió hagi aprovat eliminar-lo. No obstant això, l'entesa entre ERC i el PSC s'augura difícil en aquest aspecte, perquè els socialistes han recalcat que el millor és que els republicans "haguessin suprimit" el pla pilot i entenen que, en aprovar-se l'esmena, és l'executiu qui ha de fer "una reflexió".

L'article 58 de la llei d'acompanyament de pressupostos fixa l'assignació monetària del pla pilot de la RBU, una quantia que es fixa en 800 euros mensuals per als majors d'edat i de 300 euros per als menors d'edat. Tanmateix, però, recull que "el Govern aprovarà la dotació econòmica necessària per a la implementació del pla en la data que entri en vigor la normativa que reguli la implementació" d'aquest. És aquest punt el que ha quedat tombat a la comissió.

Gest del PSC amb el Govern: vota en contra de les esmenes de Junts sobre els macroprojectes

Malgrat la topada amb el pla pilot de la renda bàsica universal, el PSC ha allargat la mà al Govern amb les esmenes que va registrar Junts per Catalunya per accelerar l'impuls de l'ampliació de l'aeroport del Prat, la Ronda Nord i el Hard Rock: els socialistes hi han votat en contra. Alícia Romero ha explicat en la roda de premsa que, "tot i compartir matisos de les esmenes" dels juntaires, considera que "amb el que s'ha aprovat amb el Govern ja van endavant aquests projectes i ens permetrà sortir d'aquesta inèrcia negativa". "Hem fet moure ERC perquè es desbloquegi l'impuls d'aquests projectes i hem agraït el gest per part del president Aragonès", ha afegit.