El jutge instructor del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha dictat aquest dimarts l’obertura del judici oral contra la presidenta del Parlament, Laura Borràs, per la seva gestió com a directora de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) del 2013 al 2017. Aquesta resolució és ferma i s’esperava ja fa unes setmanes perquè la fiscalia, l'única acusació en aquest procediment, va presentar escrit d’acusació contra ella, el 14 de juliol passat, i això significa que demana que hi hagi judici contra ella. En concret, la fiscalia demana per a la presidenta de Junts 6 anys de presó i 21 anys d’inhabilitació a càrrec públic pels delictes de prevaricació i falsedat documental, després que el jutge no acceptés l'últim recurs de la defensa de Laura Borràs. La fiscalia sosté que Borràs com a directora de la ILC va concedir divuit contractes, amb un cost total de més de 309.000 euros, al seu amic Isaías Herrero, perquè actualitzés la web de la Institució, sense cap concurs públic.

🔴 Laura Borràs, a judici | DIRECTE

La data del judici contra Laura Borràs, Isaías Herrero, a qui la fiscalia li demana la mateixa pena que a ella, i al seu amic, Andreu Pujol, per presentar una factura a la ILC no se sabrà fins a la tornada de vacances d’estiu. La fiscalia sosté que van presentar pressupostos “comparsa” amb diferents noms d’entitats i cooperatives perquè totes les adjudicacions anessin a Herrero. En l'àmbit polític, però, l’obertura del judici oral, implica que el Parlament ha d’executar la suspensió de Borràs i es posarà a prova els acords dels grups independentistes.

El jutge afirma que hi ha indicis "consistents"

En la resolució, de 25 planes, el magistrat Carlos Ramos indica que el jutge instructor quan ha de dictar l’obertura del judici oral, ha de vetllar perquè hi hagi indicis delictius i en el cas de l’acusació plantejada per la fiscalia “tenen una base seria i consistent” els indicis delictius contra Borràs, Herrero i Pujol en el cas de la Institució, i reprodueix l’escrit d’acusació. Per això, el jutge conclou que és adient dictar l’obertura del judici oral, tot afegint que “són indicis, que no comprometen encara la presumpció d’innocència dels acusats”, i que serà en la vista del judici oral davant del TSJC quan es resolgui sobre la seva culpabilitat o no.

Com s’inicia el cas contra Borràs?

El procediment contra Laura Borràs es va començar en un jutjat d’instrucció de Barcelona. La titular del jutjat d’instrucció 9 de Barcelona investigava a Herrero per un cas de tràfic de drogues i moneda falsa, quan els Mossos d’Esquadra van interceptar-hi uns correus amb un amic que parlava del “follon” que hi hauria si es descobrís, amb la Generalitat intervinguda pel govern espanyol amb l’article 155, els seus contractes amb la Institució. Quan la magistrada Sílvia Lopez Mejía va veure indicis de nous fets delictius va obrir una peça separada sobre la Institució de les Lletres Catalanes, i quan es van concretar indicis contra Borràs va fer una exposició raonada dirigida al Tribunal Suprem, ja que llavors Borràs era diputada de Junts al Congrés, a Madrid.

 El Suprem va acceptar el cas contra Borràs el 2019. La política va anar al Suprem com a investigada, però es va negar a declarar fins que no es presentessin uns informes, on assegurava que es negava que hagués comès cap delicte. Amb les noves eleccions catalanes, Borràs va obtenir acta de diputada al Parlament, i la seva causa va ser derivada al TSJC, l’abril del 2021. La investigació va ser iniciada pels Mossos i la magistrada la va derivar a la Guàrdia Civil perquè es va molestar que la policia catalana va filtrar escorcolls policials a certs periodistes, segons fonts judicials. Finalment, el juny passat el primer jutge instructor del TSJC, Jordi Seguí (de reforç al tribunal), va processar Borràs i les altres tres persones pel delicte de malversació de fons, frau de subvencions, prevaricació i falsedat documental. La fiscalia va presentar l’escrit d’acusació aquest juliol i per dos delictes no quatre: prevaricació i falsedat documental, però amb el càstig més elevat que permeten els dos delictes.

Quan se sabrà la data del judici a Borràs?

Els terminis judicials i polítics són totalment diferents. Judicialment, agost és inhàbil si no hi ha una causa amb pres o mesures cautelars amb restriccions, fet que no és el cas de la Institució de les Lletres Catalanes. El magistrat instructor Carlos Ramos ha dictat l’obertura del judici oral contra Borràs i els altres dos acusats sense que hi hagi recursos d’apel·lació pendents. Per tant, és totalment ferma. I, s'espera, que al setembre els advocats dels tres processats presentaran els seus escrits de defensa i les proves, testimonis i documents que volen hi hagi en la vista. El jutge les hi ha donat un termini de 10 dies, i com l'agost és inhàbil, segurament els presentaran en tornar de les vacances d'estiu.

El tribunal que jutjarà Laura Borràs, Isaías Herrero i Andreu Puig ha de ser format per tres magistrats de la sala civil i penal del TSJC. No hi pot formar part el jutge instructor ni magistrats que hagin resolt recursos. En aquest cas, per exemple, Carlos Ramos, el segon jutge instructor del cas de la ILC, queda descartat. Actualment, hi ha vuit magistrats a la sala del TSJC, a més del seu president, Jesús María Barrientos. El tribunal podria ser recusat pels tres processats, com ha passat en el cas de la Mesa del Parlament, de Roger Torrent, que va ser acceptada en el cas de Barrientos i que ha obligat a endarrerir el judici dos mesos, fins al 5 d’octubre vinent. Així, el judici contra Borràs podria ser a finals d’any o principis del vinent, si no hi ha cap imprevist.