Un nou pas. El magistrat instructor del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que ha investigat la presidenta del Parlament, Laura Borràs, quan era directora de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) ha dictat una interlocutòria, coneguda aquest dimecres, en la qual acorda, un cop finalitzades les darreres diligències d'instrucció, donar trasllat al ministeri fiscal perquè en el termini de 10 dies presenti petició d'obertura de judici oral i escrit d’acusació o petició d’arxivament contra Borràs, el seu amic Isaías Herrero, a qui hauria adjudicat a dit contractes de la web de la institució, un amic seu i el funcionari de l’ILC Roger Espar. En la resolució, el jutge Jordi Seguí indica que hi ha indicis per jutjar-los pel delicte continuat de prevaricació administrativa, frau administratiu, falsedat en document mercantil i delicte continuat de malversació de cabals públics. El total dels fons malversats se situen en uns 309.000 euros. És a dir, el TSJC deixa a un pas de judici la presidenta Borràs.

En la interlocutòria, de 33 planes, el magistrat Jordi Seguí exposa els divuit contractes que entre l’any 2013 al 2016 la Institució de les Lletres Catalanes va concedir a Herrero o a empreses vinculades a ell. I hi afegeix: “En els divuit contractes menors esmentats Laura Borràs va intervenir-hi en la seva condició de directora de la ILC, proposant la contractació, acordant l’adjudicació, aprovant la despesa, certificant l’execució del servei, conformant la factura corresponent i autoritzant finalment el pagament, llevat del contracte 14/2015, no pagat per manca de presentació de la factura”. També sosté que “els treballs informàtics objecte dels contractes esmentats es van desenvolupar de manera ininterrompuda durant més de quatre anys (2013-2017)”.

Indicis contra Borràs

Tot i que les feines van ser realitzades, el magistrat Seguí conclou que “els fets indiciaris exposats evidenciarien que Laura Borràs va abusar de les funcions que tenia reconegudes en qualitat de directora de la ILC dictant resolucions injustes en aprovar les adjudicacions dels divuit contractes menors, amb plena consciència que les adjudicacions entraven en contradicció amb les exigències de la legislació reguladora dels contractes del sector públic, ometent una veritable concurrència per tal únicament d’afavorir els interessos d'Isaías Herrero en detriment de la defensa dels interessos generals que hi havia de defensa”.

Els àudios de Borràs

Una de les darreres actuacions del cas es va fer el maig passat, quan Roger Espar, tècnic de gestió administrativa a la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) del 2013 al 2016, va demanar declarar com a investigat davant l’instructor del TSJCva assegurar que Laura Borràs com a directora de la institució era la que decidia a quines empreses anaven els contractes menors de 17.000 euros, segons fonts judicials. Espar també va aportar al jutjat uns missatges de veu de WhatsApp que va rebre de Borràs, quan ja no era directora de la Institució, en els quals li demanava que es pagués una factura pendent a Herrero i una en què li demanava que l’avisés si els Mossos tornaven a la Institució i a preguntar pel seu amic, ja investigat.

Arxivament denegat al funcionari

L’advocat d’Espar va demanar l’arxivament de la causa contra ell, que el jutge no ha acceptat, ara. “Cal rebutjar la petició de sobreseure la causa respecte d’aquest investigat, ja que la conjunció d’indicis exposada revela que Roger Espar era conscient que Isaías Herrero actuava indistintament davant la ILC en nom propi i sota l’aparença de terceres persones amb vulneració dels principis de transparència i de concurrència, sense que manifestés en cap moment objeccions a aquesta situació en el curs d’aquells anys on assolí graus creixents de responsabilitat en la gestió administrativa de l’ens”.

Ara, s'espera que la Fiscalia presenti l'escrit d'acusació contra Borràs i els altres tres processats, i que el TSJC dicti l'obertura del judici i en fixi la data. Amb tot, la resolució de processament no és ferma i la presidenta del Parlament pot presentar recurs en contra.