Càstig. La Fiscalia demana que la presidenta del Parlament, Laura Borràs, sigui condemnada a 6 anys de presó i 21 d’inhabilitació a càrrec públic pels delictes de falsedat documental i de prevaricació per la seva gestió com a directora de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) entre els anys 2013 al 2017, segons l’escrit d’acusació presentat aquest dijous davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

La Fiscalia demana presó i inhabilitació per a Laura Borràs

En concret, s’acusa Borràs per haver adjudicat 18 contractes menors sense concurs (és a dir, a dit), que sumen més de 309.000 euros, sobre la programació i manteniment del portal web de la Institució al seu amic Isaías Herrero, per qui la Fiscalia també demana presó. També és acusat un amic d’Herrero, Andreu Pujol; mentre que el funcionari de la Institució Roger Espar, que va declarar que va actuar sota les ordres de Borràs, al final no és acusat. Inicialment, el jutge instructor va processar Borràs per altres dos delictes, malversació de fons i frau administratiu, que la Fiscalia descarta.

Presenten "proveïdors comparsa"

En l’escrit d’acusació, les fiscals Teresa Duerto i Assumpta Pujol afirmen que Laura Borràs i Isaías Herrero van acordar “de mutu acord” que li concediria els contractes de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) “conscients que infringien obertament la normativa pública” sobre la concessió de treballs. Per això, afegeix que van realitzar “una operació fingida respecte als principis de publicitat” i Herrero presentava tres pressupostos a la ILC en nom de “proveïdors comparsa”, així doncs, eren pressupostos elaborats fal·laçment pels acusats "amb el propòsit de simular que la millor adjudicació es feia al millor licitador, i encobrir que l’adjudicatari real era Herrero i emmascarar el fraccionament il·legal”. 

Per això, acusen la presidenta del Parlament del delicte de continuat de prevaricació, pel qual li demanen que sigui castigada a 15 anys d’inhabilitació a càrrec públic en qualsevol administració, i pel delicte de prevaricació: 6 anys de presó, 6 anys més d’inhabilitació i pagar una multa de 144.000 euros. Per a Isaías Herrero sol·liciten les mateixes penes que a Borràs, excepte la multa, que la rebaixen a 69.600 euros. Finalment, a Andreu Pujol, per haver facilitat realitzar un dels pressupostos per a Herrero, li demanen 10 anys d’inhabilitació a càrrec públic i 3 anys de presó pels dos delictes.

Finalment, s’hi exposa que Herrero va fer el manteniment de la web de la ILC del 2013 al 2017, amb un pressupost total de 335.700 euros. En haver executat el treball, és probable que la Fiscalia no consideri que s’ha comès el delicte de malversació de fons, com el jutge instructor, i que hagués implicat un augment, i força, de la petició de les penes de presó.

Pendents de l'obertura del judici

A partir d’ara, el jutge instructor del TSJC, Jordi Seguí, pot dictar l’obertura del judici oral contra Laura Borràs, fet que l’obligaria a deixar el seu càrrec al Parlament, tal com fixa el reglament de la cambra aprovat per Junts, ERC i la CUP en els casos de delictes de corrupció. El més probable és que el magistrat Jordi Seguí endarrereixi aquesta decisió fins que no resolgui els recursos presentats per la defensa de Borràs, exercida pel penalista Gonzalo Boye, i tal com és habitual en els procediments penals. Laura Borràs és actualment la presidenta de Junts.

 

La investigació contra Laura Borràs per la Institució de les Lletres Catalanes

El 27 de juny passat, el jutge instructor del TSJC va tancar la investigació sobre la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), i va indicar que hi havia indicis per jutjar Borràs i els altres tres implicats per les adjudicacions de l’actualització de la web de l’entitat, feina que es va executar, segons admet el magistrat. Laura Borràs va ser nomenada directora de la Institució de les Lletres Catalanes el 15 de gener del 2013, càrrec que va ocupar fins al 22 gener del 2018. Els principals indicis incriminatoris es recullen en els correus electrònics intervinguts a Herrero amb Borràs, on ella li explica com ha de presentar les ofertes i en nom d’empreses diferents per obtenir-los tots.

En la resolució, el magistrat assegura: “Els fets indiciaris exposats evidenciarien que Laura Borràs va abusar de les funcions que tenia reconegudes en qualitat de directora de la ILC dictant resolucions injustes en aprovar les adjudicacions dels divuit contractes menors, amb plena consciència que les adjudicacions entraven en contradicció amb les exigències de la legislació reguladora dels contractes del sector públic, ometent una veritable concurrència per tal únicament d’afavorir els interessos d'Isaías Herrero en detriment de la defensa dels interessos generals que havia de defensar".

Els contractes sota sospita

En resum, el magistrat detalla que sis dels contractes van ser adjudicats a Isaías Herrero per un import global de 112.503 euros; altres sis a Xarxa Integral (101.035 € en total), on Herrero era soci; tres a Freelance (54.437 € en total) i els tres restants, respectivament, a APMG&CE SL (21.175 €), Andreu P.M. (20.025 €) i Smartcooper (21.265 €). La contractació va pujar a un total de 330.442 euros, dels quals la ILC per si mateixa o a través de l'ICO va satisfer 309.176 euros. Herrero era soci o treballava per totes aquestes empreses, algunes de les quals han assegurat que no van presentar cap pressupost a la Institució. La responsable de gestió administrativa de la ILC fins a mitjans de l’any 2016 va declarar, segons el jutge, que a la Institució tothom coneixia que Isaías Herrero era associat de Xarxa Integral i altres cooperatives, i que se l’avisava sempre a ell i no a les cooperatives per qüestions relatives al desenvolupament dels treballs contractats.

La presidenta del Parlament i de Junts ha rebut el suport de polítics i de la societat civil davant aquest procés judicial, mentre ERC i l'oposició li demanen que dimiteixi per no tacar la institució.