Cop de porta. El jutge instructor del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) de la causa de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) ha tornat a acusar la presidenta del Parlament, Laura Borràs, de “frau de llei” i “d’abús de dret”, segons una resolució dictada aquest dilluns. El magistrat Carlos Ramos precisa que Borràs va presentar un recurs contra el seu processament que va dictar el 15 de juliol, però només per recusar-lo a ell, quan va indicar que el procediment no ho permet.  Per tant, aquest és el darrer recurs de Borràs i en qualsevol moment el jutge pot dictar l’obertura del judici oral contra la presidenta de Junts pels delictes de prevaricació i falsedat documental, quan era directora de la ILC i pels quals la Fiscalia li demana 6 anys de presó i 21 anys d’inhabilitació a càrrec públic.

🔴 Laura Borràs, a judici | DIRECTE
 

L’advocat de Borràs, Gonzalo Boye, va presentar la recusació del jutge Carlos Ramos, tot assegurant que no complia la llei, ja que havia de donar trasllat a les parts sobre el que consideren falta d’imparcialitat del magistrat. Ara, el jutge, assegura que la jurisprudència espanyola i la del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) li permet no tramitar aquesta recusació perquè és genèrica i "fraudulenta".

Resposta del magistrat

En la providència, el magistrat Ramos detalla que l’alt tribunal europeu ha declarat que “les recusacions basades en motius d’ordre general i abstracte o amb un manifest abús”, i aquí cita el cas de Laura Borràs, “poden ser inadmeses raonadament pel mateix magistrat recusat, sense que això serveixi per qüestionar la seva imparcialitat”, i cita per exemple la sentència del TEDH del cas Kolesnikova contra Rússia, del 2021.

I hi afegeix que la manca d’audiència a la resta de parts, com són la Fiscalia i les altres dues defenses, sobre la seva recusació —com al·legava Boye— “no impedeix a aquestes” si coneixen altres motius de recusació, de formular-los, "això sí" complint els requisits de temps i forma, que recullen les lleis. Fins i tot, el jutge cita que el jutge instructor de la causa contra els líders independentistes catalans, Pablo Llarena, i la sala del Suprem van inadmetre la seva recusació i que també va ser analitzat pel Tribunal Constitucional (TC).

Finalment, el magistrat Ramos sosté: “La preocupació d’un instructor perquè el procediment no pateixi dilacions indegudes a causa d’actes processals fraudulents i abusius de les parts és absolutament legítima i no és no pot ser demostrativa de cap interès espuri.”

L’advocat de Borràs havia acusat el jutge del TSJC de tenir "massa presses" per tancar la instrucció contra ella. I insistia que havia perdut imparcialitat perquè Ramos havia signat amb el president del TSJC, Jesús Maria Barrientos, l’informe contra la seva recusació presentat per Josep Costa en la causa de la Mesa del Parlament. El TSJC va acceptar apartar el seu president però no Ramos.

Crisi al Parlament

Així, esgotats els recursos, el jutge ha de tancar la instrucció tot dictant l’obertura del judici oral a Laura Borràs per haver adjudicat al seu amic Isaías Herrero, també processat, 18 contractes per actualitzar la web de la Institució de les Lletres Catalanes sense concurs públic, i amb la participació d'un amic d'ell, Andreu Pujol. Judicialment, és un pas més, ja que ara les tres defenses han de presentar els seus escrits, però políticament, no. El Parlament ha de decidir si aplica el reglament que suspèn l’activitat d’un diputat que arriba en aquest moment processal. ERC ja ha insistit quer vol que Borràs plegui.