El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha completat el tribunal que jutjarà la mesa del Parlament que presidia Roger Torrent. La magistrada Marta Pesqueira Caro, titular del jutjat de Primera Instància 47 de Barcelona, serà qui substituirà Jesús Maria Barrientos després que el TSJC acceptés apartar el seu president, tal com li demanava l’exvicepresident de la mesa, Josep Costa (Junts), per “aparença de manca d’imparcialitat”. Pesqueira formarà amb Carlos Ramos i Carles Mir el tribunal que ha de jutjar Torrent, Costa, Eusebi Campdepadrós i Adriana Delgado per desobediència al Tribunal Constitucional (TC) en haver-hi permès el debat i votació de dues resolucions al Parlament, una sobiranista i contra el rei Felip VI, el 2019. 

Pesqueira està en la llista de magistrats que s’inscriuen per a substitucions voluntàries en òrgans col·legiats, que aprova la sala de govern del TSJC, com ara les Audiències de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona, i el TSJC, en les seves distintes sales, com la social, la civil i penal i la d’apel·lacions. Dels més de 60 jutges inscrits el 2022, només cinc consten per a la sala civil i penal del TSJC, competent per jutjar la mesa. El lletrat de l’Administració de Justícia ha informat els processats que en la crida feta als voluntaris de la llista del TSJC, dos magistrats (Francisco José Revuelta i José Alberto Coloma), especialitzats en l’àmbit penal, han informat que no poden completar el tribunal per la seva agenda d’assenyalaments, i que Pesqueira, especialitzada en l’àmbit civil, sí que ha indicat que té disponibilitat i que s'ha completat el tribunal amb ella.

Especialitzada en clàusules sòl

La magistrada Pesqueira ha participat en el reforç de diferents jutjats i tribunals. El 2018 va participar en una comissió de serveis a la secció 15 de l’Audiència de Barcelona per desencallar el gran volum de recursos de ciutadans contra les anomenades clàusules sòl, dictades com abusives per part del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), però des del govern espanyol es va afavorir els bancs i no es va habilitar un sistema de devolució directa , sinó que els afectats havien de presentar demandes, amb el consegüent col·lapse dels jutjats. Pesqueira també ha participat aquest any, sense substitució de funcions, en el reforç al jutjat de Primera Instància 50 de Barcelona, especialitzat a resoldre la reclamació de clàusules sòl en l'àmbit provincial, i que ha requerit el suport de diversos magistrats.

Recusacions de magistrats pendents

El TSJC ha fixat el judici contra la segona mesa sobiranista del Parlament pel 5, 6 i 7 d’octubre. És la segona data que es fixa, després que la primera, aquest juliol, s’hagués de suspendre en acceptar-se la recusació del president del TSJC. La segona, a mitjan octubre, es va canviar, ja que l’advocat de Campdepadrós, té una causa abans programada. La defensa de Torrent, exercida per Andreu Van den Eynde ha sol·licitat de tornar a canviar la data perquè l’actual conseller d’Empresa potser ha d’intervenir al Parlament. No se li ha acceptat.

A més, la sala del TSJC ha de resoldre la recusació que Costa també va fer al jutge Carlos Ramos. En la primera recusació al jutge Barrientos, la sala 77 ja va desestimar les recusacions de Ramos i Mir, que també havia presentat l’exmembre de Junts. Ara queda pendent la de Ramos, mentre Josep Costa també ha recusat la magistrada Maria Eugènia Alegret que tramita les recusacions.

Les penes demanades per la fiscalia

La fiscalia demana per a Torrent, Costa i Campdepadrós  20 mesos d’inhabilitació a càrrec públic i 16 mesos, a Delgado per permetre el debat dues votacions al Parlament. El partit Vox és acusació popular i els demana el mateix càstig que la fiscalia. Costa ja va anunciar que no assistirà al judici perquè no reconeix al tribunal, que el podrà jutjar en absència, com en el cas del president Quim Torra, ja que la pena que se li sol·licita no implica penes superiors a 2 anys de presó.