En la seva primera intervenció pública després que el judici quedés vist per sentència i un dia després d'anunciar que reprenia la seva activitat política, Laura Borràs ha disparat contra el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que el divendres va donar per "superat" el pacte entre ERC i Junts per la presidència del Parlament. En el marc del Consell Nacional de Junts per Catalunya a Vilalba dels Arcs, Borràs ha afirmat que "produeix una certa vergonya aliena escoltar el president Aragonès donar per superat el pacte, perquè aleshores també estaria superada la seva pròpia presidència". Per a la presidenta juntaire, els primers que van trencar el pacte van ser els republicans "no complint l'acord d'investidura" i també els ha retret l'aplicació de l'article 25.4 del reglament del Parlament pel qual se la va suspendre com a presidenta de la cambra i, amb posterioritat, la decisió de destituir el vicepresident Jordi Puigneró. Aquesta reacció de Borràs es dona en un context en què el debat sobre la presidència de l'hemicicle s'ha intensificat davant una eventual sentència condemnatòria contra ella. A Junts, el nom de l'alcaldessa de Vic, Anna Erra, pren força com a candidata més probable a postular al lideratge de la cambra si Laura Borràs és inhabilitada.

Durant el discurs, la presidenta de Junts ha volgut "aturar-se" per analitzar "en quin moment es troba" Catalunya passats dos anys des de les eleccions del 14 de febrer de 2021. "Aquella nit vam veure clar que havíem d'arribar a un acord per aprofitar la majoria independentista històrica del 52%, un acord on es va combinar la nostra via de la confrontació democràtica amb la d'ERC de suposada negociació amb l'Estat", ha recordat, destacant que "vam pactar dos anys de marge a aquesta suposada negociació". "Dos anys després, hem constatat que tant el govern espanyol com el català donen per acabada una taula de diàleg sobrevalorada, i ha estat sobrevalorada perquè mai ha estat una veritable taula per negociar l'amnistia ni l'autodeterminació", ha sentenciat Laura Borràs. A parer de la dirigent juntaire, la reforma del Codi Penal "no ha produït els efectes que el Govern s'havia afanyat a anunciar" perquè aquesta modificació "manté la criminalització de l'1 d'octubre".

Donar una imatge de "partit ferm"

"Ara hauríem d'haver entrat en la confrontació i, en canvi, Esquerra Republicana s'ha compromès a complir la Constitució, ha fet un gir absolutament autonomista i de rendició davant aquells que volien que abandonéssim el full de ruta de la independència", ha afirmat Borràs. Segons la presidenta del Parlament suspesa, això s'ha plasmat amb els pressupostos: "Els han pactat amb el PSC i els comuns, i han acordat que no s'acceptés cap esmena de Junts". "Els qui han fracassat amb el diàleg —no és que nosaltres no hi creiem en el diàleg i la negociació, és que sabem que amb l'Estat no és possible quan parlem d'independència— ens diuen que no sabem com fer la confrontació: recomaneu-los llegir la nostra ponència política o escoltar al president Puigdemont", ha etzibat.

Tot i admetre que pot haver-hi gent "decebuda o desenganyada", Laura Borràs s'ha mostrat optimista: "Els votants independentistes no han deixat de ser independentistes, en tot cas han deixat de ser votants, és un fracàs; però tenim un gran camp per córrer i els hem d'oferir una imatge de partit ferm, anant tots a una i fent pinya". "Som l'últim baluard per poder avançar cap a la independència", ha considerat la presidenta de Junts, que ha insistit en "mantenir les mans esteses a construir en el si de l'independentisme", però "sense blanquejar aquells dels qui ens volem independitzar que se'ns riuen de com els fem la feina i com ens autodestruïm".

Borràs agraeix els qui no s'han deixat "endur per la maledicència" durant el seu judici

La intervenció de Laura Borràs ha estat la primera que ha fet davant els quadres de la formació després del seu judici pel suposat fraccionament de contractes en la seva etapa al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes. Rebuda amb aplaudiments, Borràs ha valorat el que ha titllat de "suplici": "Si d'alguna cosa ha servit, és perquè hem pogut demostrar amb fets i proves la meva innocència, la qual cosa és brutal perquè contradiu la lògica judicial de qualsevol país democràtic, on el que s'ha de provar és la culpabilitat". "Vull donar les gràcies a tothom qui va venir el primer i últim dia, els que hi heu estat cada dia, gràcies als qui no us heu deixat endur per la maledicència", ha apuntat.

Des del punt de vista de Borràs, el judici ha demostrat "allò que el secretari general Jordi Turull ja va definir en el seu moment, i és que no hi ha un estat de dret, sinó que tira pel dret". "Si hi hagués justícia, l'única sentència possible seria l'absolució", ha indicat amb contundència. Per a la presidenta de Junts, "el Tribunal Superior de Justícia a Catalunya —és important la preposició— no té la potestat de decidir les coses, no hi ha pitjor cec que el qui no hi vol veure". Laura Borràs, a més, ha volgut denunciar que "a Espanya, la democràcia no està consolidada, sinó que ho estan els dèficits que l'amenacen".