Junts torna a la càrrega amb els pressupostos. El partit de Borràs i Turull ja va presentar una esmena a la totalitat contra l'acord dels comptes del Govern, el PSC i els comuns. Per argumentar-ho, va advertir que no eren "uns bons pressupostos", però també per assenyalar "la deriva de l'acció política" del president de la Generalitat, Pere Aragonès. Una esmena a la totalitat que va servir de ben poc, perquè va quedar fàcilment rebutjada la setmana passada per una majoria al Parlament que Junts ha titllat de "tripartit", en referència a l'experiència passada de la Generalitat entre 2004 i 2010.

Però ara el partit intenta una nova estratègia que consisteix a presentar un total de 840 esmenes de diferents àmbits per intentar deixar la marca de Junts als pressupostos, sigui com sigui. "Amb les nostres esmenes s'evidencia que volem corregir els pressupostos del tripartit autonòmic", ha explicat el president del grup parlamentari, Albert Batet. "Són uns pressupostos per fer més autonomisme, i nosaltres volem uns pressupostos per fer país", ha defensat, reivindicant Junts com l'alternativa a l'actual Govern. Així, ha explicat que el seu grup ha fet una feina "minuciosa i detallada" per corregir les mancances dels comptes pensant sempre en la gent i en el país.

Els centenars de punts respiren del decàleg que ja va presentar Junts a l'inici de la negociació dels pressupostos, el 30 de novembre de l'any passat, i que tenia 5 grans eixos. Moltes de les idees es mantenen. Per exemple, continua posant-se el focus sobre els impostos, amb la demanda d'una rebaixa fiscal per "ajustar la inflació" que pateixen les rendes més baixes de l'IRPF. També es demana bonificar l'impost de successions sempre que sigui una mort familiar de primer nivell de proximitat o quan l'herència sigui una empresa familiar. En l'àmbit energètic, i davant l'alt cost que pateix el sector actualment, Junts vol "ajudar empresaris, autònoms i tot aquell teixit que aixeca la persiana" amb 74 milions en ajudes directes. I s'aposta per augmentar fins a un 25% el pressupost de salut destinat a l'atenció primària, així com universalitzar la gratuïtat de l'I-2.

Pel català, Junts advoca per dirigir "més diners" cap a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. "Necessiten més recursos, cal un procés de transformació per convertir-la en una estructura de país", ha explicat Batet. I precisament per preparar el pròxim embat amb l'Estat per la independència, Junts torna a recuperar les resolucions aprovades durant el debat de política general del Parlament amb els vots d'ERC i la CUP. En aquesta línia, el partit confia reforçar el desplegament i l'obertura de delegacions exteriors, enfront l'amenaça que suposa l'acord Govern-PSC.

Hard Rock, aeroport i B-40

De tota manera, les esmenes de Junts també van més enllà i posen el focus sobre un dels punts clau de l'entesa entre Pere Aragonès i Salvador Illa: els tres macroprojectes que van aconseguir els socialistes en un document extrapressupostari. Junts s'ha posicionat com a ferm defensar del Hard Rock, l'ampliació de l'aeroport i la B-40 des del primer moment, i ara vol dir-hi la seva perquè Catalunya "no perdi pistonada". Com que les tres infraestructures no apareixen concretades a l'acord, Junts presenta tres esmenes per blindar-los. "Calen garanties i compromisos en ferm, i no pas ambigüitats", explica Batet. Veient el posicionament del PSC, confien reunir també el seu vot en aquests tres punts, tot i que això seria perillós perquè no seria ben rebut per part d'Aragonès. Tot i saber el risc, Junts allarga la mà als socialistes. "Sentint el que han dit responsables d'altres formacions, no hauria d'haver-hi cap problema per garantir la viabilitat d'aquests projectes".