La presidenta del Parlament suspesa, Laura Borràs, ha manifestat aquest divendres en un vídeo que reprèn l'activitat política, després del parèntesi que va obrir fa algunes setmanes per preparar-se per al judici. Borràs, que és presidenta de Junts, ha donat a entendre que està disposada a tornar a la primera línia política i ha dit que està "més ferma i determinada que mai". "Fa unes setmanes necessitava obrir un parèntesi. Avui, després del judici, dono les gràcies pel suport rebut i reprenc l’activitat política. Ho faig més ferma i més determinada que mai. Torno per continuar la lluita per la independència de Catalunya. Tanco parèntesi", ha assenyalat.

🔴 Laura Borràs: reaccions a la sentència del TSJC, DIRECTE
 

La dirigent de Junts ha aprofitat per donar les gràcies a tots els qui no s'han cregut "les mentides i barbaritats" que s'han dit sobre ella, "els qui no s'han doblegat per les maledicències". "Ha estat un mes de molta feina amb el meu equip d'advocats", ha afegit, mentre remarcava que "la fiscalia espanyola ha hagut de recórrer a un pacte" amb els altres acusats. "Jo tinc un pacte amb la veritat, i després de superar aquest tràngol, que ha estat molt difícil, físicament i mentalment, emocionalment, personalment i familiarment, torno a la feina, i ho faig havent comprovat que davant la Justícia espanyola no hi haurà mai cap independentista que pugui tenir un judici just. Reprenc la meva feina i ho faig més ferma i més determinada que mai. Torno a l'activitat, torno a la lluita política per continuar treballant per al millor dels futurs possibles, la defensa de la llibertat, dels drets, i sobretot per treballar per la independència del nostre país. Tanco parèntesi", ha afegit.

 

El darrer dia del judici, dimecres passat, l'advocat Gonzalo Boye va afirmar en el seu informe final que el cas havia estat no un a por ellos sinó un "a por ella". La Fiscalia va mantenir la petició de 6 anys de presó i 21 anys d’inhabilitació a càrrec públic per haver fraccionat contractes quan era directora de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) entre els anys 2013 i 2017, i adjudicar-los a la mateixa persona: l’informàtic Isaías Herrero. Boye va tornar a recriminar al president del tribunal, Jesús Maria Barrientos, “falta d’imparcialitat” en haver tallat la intervenció de la defensa, en aquest cas de l’advocada Isabel Elbal, i en haver afirmat “fins a tres cops” al judici que “en fases posteriors” ho exposin, tot donant a entendre que la sentència ja està escrita i que serà condemnatòria, i que hauran de presentar recurs en les pròximes fases.

L'advocat va demanar al tribunal que garantís els drets de la presidenta de Junts "per evitar un cas de Borràs Castanyer contra el Regne d'Espanya", fent referència al fet que portaran el seu cas al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH). A més, l’advocat de Borràs va assegurar que “s’havia vulnerat el seu dret de defensa”, per l’acord entre la Fiscalia i les altres dues defenses, pocs dies abans de l’inici del judici, amb una reducció de penes que es va confirmar en la sessió de dimecres. En concret, la fiscal Teresa Duerto va modificar les conclusions i va rebaixar la petició a Herrero, de 6 a 2 anys de presó; i a Andreu Pujol, per haver fet dos pressupostos, de 3  a 1 any i dos mesos de presó. Boye també va declarar que s’havien vulnerat els principis de garanties i d’igualtat d’armes. "Aquests fets no són delictius. Hi ha vulneracions de drets i fal·làcies", va sostenir Boye.