El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha donat per superat el pacte d'investidura pel qual ERC va assumir la Presidència de la Generalitat i Junts la del Parlament després de sortir de l'Executiu català a l'octubre. "Junts va decidir trencar aquest acord sortint del Govern. Si volen refer propostes conjuntes, estic molt obert a escoltar", ha dit en una entrevista de Ràdio4 i La2, preguntat per quin ha de ser el futur de la presidència del Parlament si la presidenta suspesa, Laura Borràs, és condemnada a la causa de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). Precisament aquest dijous, El Nacional avançava que Anna Erra és la candidata més probable de Junts per presidir el Parlament si Borràs és inhabilitada.

El president de la Generalitat també ha retret la posició de Junts per Catalunya respecte als pressupostos, ja que el partit n'ha presentat esmenes. Aragonès ha apuntat que les esmenes que presenten estan motivades per la voluntat de desgastar el Govern."Junts presenta unes esmenes i ho fa amb la voluntat de generar fractura, esquerda, perquè aquests temes els han preocupat quan el PSC els ha posat sobre la taula, abans no", ha sentenciat. 

Els pressupostos i el PSC

Pel que fa als pressupostos pactats amb el PSC, el president s'ha mostrat segur que els socialistes compliran els seus compromisos amb els comptes. "Jo em mantindré fidel i he de donar per descomptat que els altres faran el mateix", ha afirmat. Aquests divendres la Comissió d'Economia del Parlament vota les esmenes a la llei de pressupostos i la llei d'acompanyament. Així doncs, es votarà l'esmena de Junts sobre macroprojectes i l'esmena del PSC que vol eliminar el pla pilot de la Renda Bàsica Universal (RBU). Aquest mateix divendres, Junts ha anunciat que se suma als socialistes catalans per eliminar el pla pilot de la RBU. 

Malgrat tot, Aragonès ha subratllat: "No tinc per què dubtar de la paraula dels meus interlocutors, que diuen que els pressupostos tiraran endavant". De la mateixa manera que el Govern compleix els seus acords, espera que el PSC "complirà" amb l'acord de Pressupostos i rebutjarà les esmenes de Junts sobre els macroprojectes del Hard Rock, la B- 40 i l'ampliació de l'aeroport.

La situació de Jordi Pujol

En l'entrevista, Aragonès ha estat preguntat sobre les recents aparicions de l'expresident Jordi Pujol i sobre la possibilitat de restituir-li els honors. El president Aragonès ha apuntat que va ser el mateix Pujol qui va estar d'acord en prescindir dels seus honors, retirats en el Govern d'Artur Mas. També ha apuntat que encara hi ha una investigació judicial en curs per casos de presumpta corrupció vinculats al seu entorn. "En temps de la seva presidència, hi va haver temps per fer polítiques i decisions molt positives per al país i d'altres que són més discutibles", ha conclòs.