La presidenta de Junts, Laura Borràs, ha advertit aquest matí que la possibilitat que Junts surti del Govern del president Pere Aragonès és a hores d'ara una possibilitat real, i més després de l'èxit de la manifestació de la Diada, a la qual ERC va decidir no assistir i on es van sentir molts crits que demanaven la dimissió del Govern després de no haver avançat cap a la independència. En aquest sentit, el primer a posar aquesta possibilitat damunt la taula va ser Jordi Turull, el secretari general del partit. Ara és la seva presidenta qui ho defensa. "És perfectament possible que Junts per Catalunya deixi el Govern. Nosaltres hem fet un procés d'anàlisi dels compromisos que nosaltres adquirim, i els volem complir. En el Govern, nacionalment, els compromisos no s'estan complint. Jordi Turull va ser molt clar i contundent, no podem continuar així", ha dit en una entrevista al programa Cafè d'idees, de La 2. 

 

Anant més enllà, Borràs ha assegurat que després de l'auditoria interna rigorosa i basada en dades, en la qual es demostra molt clarament que "s'avança de manera molt deficient i fins i tot es recula en l'objectiu pel qual aquest govern es va posar en marxa", en referència a la independència. Borràs parla de l'acord de Govern que van signar ERC i Junts per investir Pere Aragonès com a president de la Generalitat, i que des de Junts consideren que està sent ignorat pel que fa a l'apartat nacional i d'avançar cap a una Catalunya independent. En aquest sentit, Turull va posar com a límit el debat de política general, per esperar si Aragonès formulava un canvi de discurs en aquest sentit. 

Única presidenta del Parlament 

A banda d'aquesta sortida del Govern, que ja està sobre la taula, Laura Borràs continua sent protagonista de l'actualitat política a Catalunya després de ser suspesa com a presidenta del Parlament pel cas de la Institució de les Lletres Catalanes. De fet, ahir Borràs va formar part de l'ofrena de Junts al monument de Rafael Casanova, però no com a presidenta del Parlament, càrrec que ja no assumeix, sinó com a presidenta de Junts. En aquest sentit, ha assegurat que davant la seva suspensió, durant la manifestació de l'11 de setembre va notar que la gent li ha volgut demostrar el seu afecte per la seva situació. Amb tot, s'ha seguit reivindicant com a única presidenta de la cambra i ha insistit que és fals que la seva suspensió fos inevitable: "No estic impossibilitada, no estic absent, la posició no està buida", ha reiterat. 

Borràs, a favor de Xavier Trias com a alcalde de Barcelona

Borràs també s'ha referit a la possibilitat que Xavier Trias sigui l'alcaldable de Junts a les eleccions a l'Ajuntament de Barcelona del maig del 2023, després que durant la manifestació d'ahir l'exbatlle fos rebut amb crits d'"alcalde" per alguns dels presents. En aquest sentit, la presidenta suspesa del Parlament ha afirmat que Trias "li agrada" com a alcalde i ha recordat que va ser "apartat de l'Ajuntament amb males arts" després de ser víctima de l'operació contra l'independentisme, segons Borràs.