El secretari general de Junts, Jordi Turull, avisa que sortir del Govern és una opció real si ERC no compleix l'acord d'investidura. Així ho ha afirmat en una entrevista a Catalunya Ràdio després que Junts hagi donat de termini fins al debat de política general de finals de setembre per revertir el "suspens" del Govern en l'àmbit nacional. "Per què has d'anar fent de crossa cap a una dinàmica que va en contra del que estàs defensant?", ha preguntat Turull. D'altra banda, ha refermat que Laura Borràs no pensa dimitir com a presidenta del Parlament i defensa que es "rectifiqui" el reglament de la cambra argumentant que no va en la línia de la resolució de les Nacions Unides.

Centrats a arribar a un acord amb ERC

Concretament, Turull ha fixat el debat de política general que s'ha de celebrar al Parlament l'última setmana de setembre com una data clau. "Nosaltres, després del Debat, en funció de com hagi sortit, farem la valoració, prendrem una decisió i se sotmetrà a la militància", ha dit el secretari general del partit, que ha insistit que la decisió final dependrà del que decideixin els afiliats. Des de Junts, critiquen especialment que no s'estigui complint el que es va establir en l'acord d'investidura sobre l'espai estratègic independentista, el monitoratge de la taula de diàleg i la coordinació independentista al Congrés.  

Amb tot, ha exposat que ara mateix no estan centrats a trobar una data per aquesta consulta, que encara no s'ha fixat, sinó en"arribar a un acord amb ERC" per reconduir la situació. El secretari general de Junts ha posat sobre la taula que trencar el Govern aniria molt més enllà i generaria una situació molt complicada. Turull ha apuntat que es trencarien "més coses", fet que tindria uns efectes imprevisibles en el moviment independentista. 

Explicacions de Turull sobre 25.4

Turull ha recordat que ell va ser pare del famós article del reglament que ERC, PSC i la CUP han aplicat per suspendre Borràs després de l'obertura de judici oral per la causa de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). Però ha argumentat que es va pactar el 25.4 pels casos concrets de corrupció i no per una situació com la que afecta Borràs.

El secretari general de Junts ha admès que la situació d'interinitat a la presidència del Parlament "no és bona" però ha defensat que no l'ha provocada Junts. "És una situació trista, ens tirem trets al peu", ha lamentat. "Hi ha coses que ajuden a sumar i hi ha coses que no. Aquests episodis no ajuden, ho dificulten", ha afegit.