El passat divendres, el president de la Generalitat Pere Aragonès es va desplaçar fins a l'Escala per tal d'enregistrar el missatge institucional de la Diada d'enguany, allà, però es va trobar un grup de manifestants que el van escridassar. Anteriorment, a través de les xarxes socials havia circulat una convocatòria que no es lligava a cap organització en què apel·lava als ciutadans que estiguessin descontents amb la decisió d'Aragonès.

Poc més d'una desena de persones van xiular al president Aragonès mentre aquest enregistrava el seu discurs per la Diada. Al costat dels manifestants ells mateixos havien desplegat una gran estelada sobre la qual estava escrit "l'Escala" i els participants sostenies cartells. Segons la convocatòria que es movia a les xarxes socials es demanava als interessats participar que es presentessin a les 18 hores davant de l'Hostal Empúries. Aquesta mateixa convocatòria resava: "Vols fer arribar a en Pere Aragonès el teu desacord amb la negativa a participar en la manifestació convocada per l'Assemblea i amb política neoautonomista del Govern? T'esperem divendres  9 de setembre, davant de l’Hostal Empúries -Hotel- a les 18 hores". 

La decisió de Pere Aragonès

Fa dies que el president ha estat molt clar sobre el seu posicionament respecte a la manifestació d'enguany per la Diada. "No tindria sentit anar a una manifestació en contra del Govern que presideixo", va afirmar el president en una entrevista a Els Matins de TV3. "Seria positiu que fos el màxim d'inclusiu, però les organitzacions són sobiranes per decidir el que vulguin, ho respecto, però no ho comparteixo, per això no hi vaig", va afegir. 

Cap conseller d'ERC serà present a la manifestació de la Diada organitzada per l'ANC, malgrat que hi ha altres militants d'Esquerra que si ho faran, com ja ho va anunciar Carme Forcadell. Altres figures destacades del partit comparteixen el posicionament d'Aragonès, com és el cas d'Oriol Junqueras, qui avui mateix en una entrevista a El Periódico ha insistit: "Interpretem que la convocatòria es fa en contra d'una part de l'independentisme que, a més a més, és la que guanya més eleccions. I creiem que l'adversari és l'Estat". 

Per la seva banda, la presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, ha remarcat que la manifestació és inclusiva i ha rebutjat replantejar el seu enfocament, perquè recorda que aquest ha estat consensuat al si de l'ANC. A més, ha remarcat que  l'independentisme compta amb un suport social suficient per assolir la independència, segons recull Europa Press.